Til sommeren er Eskil Bokneberg ferdig utdannet matros, med fagbrev fra Maritim Opplæring, og ser ikke bort fra at han bygger på med styrmannsskolen. Han kunne aldri ha tenkt seg noe annet.
Siden han var liten har Eskil tilbrakt ganske mye av livet på sjøen, enten det var på familietur med cabincruiser eller med småbåter på fritiden, og det skulle ikke gå lang tid før han skjønte at det kunne bli en levevei. Nå er han lærling på en brønnbåt.
– Det fins ikke noe som er så digg som å være på sjøen, så tanken om å jobbe til sjøs modnet gradvis på ungdomsskolen. Det var da jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Jeg har jo alltid visst at det er mye turnusarbeid involvert, som også appellerte veldig. Turnusen kan variere fra båt til båt, men her jeg er nå, er jeg fire uker på, og har like mange uker i land. Det er jo ganske fint, sier han og ler.
Eskil Bokneberg
Matroslærling
Fantastisk arbeidsmiljø
Når han til sommeren er ferdig med læretiden, får han fagbrev som matros. Matros-sertifikatet har han allerede, som betyr at han faktisk har lov til å seile som matros, men fagbrevet vil han likevel ha.
– Jeg er forresten veldig godt fornøyd med oppfølgingen under læretiden, både fra rederiet og fra Maritim Opplæring. Én ting er at vi selvfølgelig har medarbeidersamtaler, men vi jobber jo tett på hverandre 24/7, så om en kollega ser at noen ikke har det bra, tas det hånd om med én gang. Arbeidsmiljøet er veldig godt på den måten, og så har jo Maritim Opplæring en nettside, der vi lærlinger leverer oppgaver, sammen med en instruktør. I mitt tilfelle er det overstyrmannen ombord.
Mange jobbmuligheter
Som verdensledende sjøfartsnasjon byr den norske maritime næringen på spennende muligheter, og bransjen står overfor både utfordringer og muligheter innen områder som digitalisering og klima. Kontoret for Maritim opplæring byr på matros-fagbrev, som i Eskils tilfelle, men også skipsmotormekaniker og maritim elektriker.
– Hvilke jobbmuligheter har du, når du står med fagbrevet i hånden til sommeren?
– Da har jeg utrolig mange muligheter. Det fins jo så mange stillinger, men én mulighet er å prøve meg på styrmannsskolen, en fagskole med Nautikk som offisiell betegnelse, og matros-fagbrev som opptakskrav. Men det kryr jo av alternativer og fartøy-typer. Nå er jeg på brønnbåt, men med fagbrevet kan jeg jobbe hvor som helst.
Eskil er ikke i tvil om hvilke råd han skulle gi jevnaldrende med sans for sjølivet:
– Å gå i lære til sjøs er i alle fall det smarteste jeg har gjort. Jeg har aldri angret. Jeg elsker dette livet, og kunne ikke ha tenkt meg noe annet.
Et hav av muligheter
Læreplass i sikte
Mulighetene er mange innen maritime yrkesfag. Det er en fremtidsrettet bransje i stor endring, preget av teknologisk nyvinning og omlegging til miljøvennlig drift.
Av Jarle Petterson