Med fulle ukeplaner både foran TV-linsen og bak kjøkkenbenken finner kjendiskokken Christer Rødseth likevel tid til å verdsette yrket sitt.
– Uansett hva du brenner for av yrke må du jobbe iherdig for å lykkes. Er du ambisiøs som student vil skolen tilrettelegge, og dytte deg i riktig retning. Dette gjelder alle yrkesfag, og det gjaldt meg da jeg startet min kulinariske reise som 16-åring, sier Christer Rødseth, som for tiden er aktuell med den nye restauranten Code og tv-programmet Matsjokket.
Kjendiskokken har gjort det meste i løpet av sine aktive år som kokk. Den nåværende kjøkkensjefen på både Vaaghals og Code har vunnet medaljer i de største internasjonale mesterskapene, og har lang fartstid i en rekke Oslo-baserte restauranter. I tillegg har han gjort personligheten sin kjent gjennom tv-skjermene, både i Farmen Kjendis som deltaker, og i Matsjokket som programleder. Likevel har han foreløpig få problemer med å sjonglere de mange ballene i luften.
Belønnet etter mange års strev
— Det går faktisk ganske greit. Jeg er bevisst på å ikke jobbe meg ihjel, og trives med hverdagen min. Jeg har valgt dette selv, og var som ung ekstremt ambisiøs. Jeg skulle bli noe, jeg skulle bli kjent, og jeg skulle komme meg på landslaget. Derfor begynte jeg som 16-åring å ta oppvasken for de store gutta som lagde mat med det norske flagget på brystet. Jeg fikk en fot innenfor, og viste ansikt – noe jeg har tjent på opp gjennom årene.
I følge Rødseth er det nettopp viljen og hengivenheten til det du virkelig elsker som gir belønninger i arbeidslivet.
— Har du ambisjoner om å bli noe må du gjøre grunnarbeidet. Du må stille opp, og du må finne deg veier inn til målet ditt. På veien kommer du til å møte utfordringer, og du må kanskje jobbe gratis eller ta noen møkkajobber. Men når alt kommer til alt vil du bli belønnet for strevet.
Trenger flere kokker i bransjen
I manko på gode norske kokker, håper han at flere spirende kokker i fremtiden ønsker å gå yrkesveien inn til det kulinariske liv, slik han selv gjorde da han søkte seg inn på Sørumsand Videregående skole for 13 år siden.
— Vi har i skrivende stund hele ti lærlinger på Vaaghals, noe jeg er utrolig stolt av. Likevel trenger vi flere kokker i alle ledd i bransjen. Jeg ser på rekrutteringen som en helhetlig greie, hvor vi er like avhengig av de som ønsker å bli superstjerner som vi er avhengig av de som ønsker å jobbe på institusjoner eller i kantiner. Vi har plass til så utrolig mange flere i bransjen vår. Men yrket er som det er. Restaurantene tjener pengene sine om kvelden, så du må belage deg å jobbe kvelder og helg om du skal være kokk av yrke.
— Likevel er det utrolig givende å være kokk. Personlig er gleden størst for min del når jeg kan lage god mat til gjester, tilbringe tid med kollegene mine og se de samme gjestene forlate lokalene med et bredt smil om munnen, avslutter Rødseth.
Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]