Allerede da Elisabeth Andrea Sandvær Benjaminsen (21) startet i lære som havbrukstekniker var ambisjonen å bli leder. Første steg på veien er høyere yrkesfaglig utdanning innen akvakultur ved Campus BLÅ Fagskole.
Elisabeth ble lærling i 2021 ved Fish Care Solutions. De tilbyr oppdrettere langs kysten ulike servicetjenester som for eksempel avlusning.
– Nå jobber jeg med avlusning. Enkelt forklart pumpes fisken gjennom et system hvor lus blir spylt av. Arbeidshverdagen min er turnus hvor jeg jobber to uker på og to uker av, så jeg bor på båten når jeg er på jobb, forteller Elisabeth.
Hun er opptatt av å forstå hele oppdrettsnæringen, derfor er det fint å få førstehåndskunnskap om avlusning. Hun har også jobbet ombord på servicebåten til selskapet og i tillegg vært tilkallingsvikar på et oppdrettsanlegg. Disse erfaringene gjør at hun får kjennskap til alle delene av bransjen, noe som er fint å ha med seg på fagskolen.
Elisabeth er fast ansatt, men har ikke tatt fagprøven enda:
– Jeg skulle egentlig ha en lærlingetid på tre og et halvt år, men fikk kortet ned lærlingetiden ved å ta samtlige eksamener i akvakultur både for VG1 og VG2 ved siden av jobb. Jeg tok ni eksamener på 14 dager. Da det gikk bra forsto jeg at jeg ville klare å ta fagskolen også. Faktisk har jeg ikke tatt fagbrevet enda, men fagprøven er rett rundt hjørnet. Jeg fikk begynne å Campus BLÅ med en slags dispensasjon før fagprøven var avlagt, forklarer hun.
Campus Blå
Et valg for fremtiden!
Tilpasser undervisningen til studentene
I høst startet Elisabeth på Campus BLÅ fagskole sammen med 14 medstudenter. I dette kullet er Elisabeth den yngste, mens den eldste er i 40-årene. Noe av det Elisabeth liker best er kombinasjonen med fysiske samlinger og e-læring.
E-læringen er delt opp i emner der hvert emne beskrives både med tekst og video. Etter hvert kapittel er det en ferdighetstest.
– Det er et kjempebra opplegg siden ferdighetstesten også blir en fin oppsummering. I tillegg har vi noen innleveringer der vi kan benytte video eller tekst når vi leverer besvarelsen på nett. Hittil har jeg bare vært på én samling og derfor ikke truffet alle lærerne enda, men de lærerne jeg har truffet til nå har vært kjempeflinke, tilføyer hun.
Elisabeth forteller også at hun ble overrasket over den ekstra store fleksibiliteten studentene ble møtt med på den første samlingen der både lærerne og rektor understreket at de gjør det de kan for å tilpasse studiet slik at alle skal klare å komme igjennom.
– Fleksibiliteten de viser, og at det går greit å kombinere dette med full jobb, gjør at jeg absolutt kan anbefale studiet til andre. Vi som går på studiet har ikke sett så mye til hverandre enda, men vi har opprettet en lukket Facebookgruppe hvor vi kan diskutere saker og snakke sammen. Dermed blir det en slags klassefølelse selv om det er et nettstudium, så jeg er fornøyd, sier hun og smiler.
– Allerede da jeg startet som lærling hadde jeg et ønske om å gjøre karriere i havbruksbransjen, og målet mitt er å få en ledende stilling etter hvert. Denne utdanningen er et skritt på veien, avslutter Elisabeth.
Fakta Campus BLÅ
Campus BLÅ Fagskole i Brønnøysund tilbyr den høyere yrkesfaglige utdanningen «Driftsleder akvakultur». Programmet er spesielt tilrettelagt for å imøtekomme behovene innen havbrukssektoren, og har fordypningsmuligheter både i sjø- og landbasert oppdrett. Undervisningen ved Campus BLÅ Fagskole kombinerer tradisjonelle samlinger med moderne e-læringsmetoder, noe som gjør utdanningen tilgjengelig og fleksibel også for studenter som er i jobb. Studiet er strukturert rundt åtte nøye utvalgte moduler som omfatter:
• Ledelse og perspektiv
• Biologi og kjemi
• Teknologi og driftsplanlegging
• Ledelse i utvikling
• Ledelse, administrasjon og HMS
• Relasjonsledelse
• Prosjekter og prosjektledelse
• Avsluttende prosjektoppgave
Utdanningen gir en fagskolegrad med 60 studiepoeng og studentene kan få støtte fra Statens Lånekasse.
Av Tom Backe