Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, bruker sosiale medier til å fortelle ungdommen at de skal lytte til sine egne stemmer, også i arbeidslivet.
— Det kjedeligste i verden er å ha en jobb du ikke trives i eller interesseres av. Men for å finne en jobb som passer deg må du også gå en yrkesvei som du virkelig ønsker å gå. Det fordrer at du tør å velge andre yrkesveier enn hva normen sier du skal gjøre, og at du også tør å avslutte arbeidsforholdet om jobben ikke er riktig for deg, sier Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som Helsesista.
Selv har 40-åringen erfart et bytte av beite i arbeidslivet. For etter å ha jobbet som sykepleier i to år, videreutdannet hun seg som helsesøster, og begynte deretter å jobbe på barneskoler og videregående skoler for å konsultere ungdom om sunn helse.
— Jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle bli da jeg var ung. Først da jeg ble 23 begynte jeg å fundere på veien innen helse, og begynte å studere sykepleie året etter. Jeg fant så ut at jeg hadde lyst til å jobbe som helsesøster, og videreutdannet meg. I en periode jobbet jeg på fire skoler samtidig, men følte at jeg hadde en for liten tilstedeværelse for elevene, og opprettet derfor en Snapchat-konto for å informere elevene om hvor jeg var, og hvilken skole jeg jobbet på de ulike dagene.
Like viktig med kunnskap i retur
— Det var også slik Helsesista ble skapt, for bare noen måneder etter fikk kontoen landsdekkende spredningen gjennom NRK, og ungdommer fra alt fra sør til nord begynte å følge meg. Etter et halvt år var det såpass stor pågang av spørsmål fra både unge og voksne på kontoen at jeg valgte å si opp jobben min, og satse hundre prosent som Helsesista.
I dag abonnerer drøyt 200 000 ungdommer, foreldre og voksne på hennes Snapchat-konto. Ytterligere 62 000 følger henne på Instagram, og hun er også aktiv på Facebook. Plattformene bruker hun til å spre kunnskap og glede, men ikke minst inspirasjon til alle sine følgere.
— Det å inspirere har hele tiden vært en grunntanke. En ting er at ungdom søker kunnskap, men en annen ting er at jeg i tillegg til å spre kunnskap kan spre glede, kjærlighet og ikke minst inspirasjon. Det er også like viktig for meg å tilegne meg kunnskap i retur, for jeg ser på meg selv og ungdommen som likeverdige. De føler seg på nivå med meg, for jeg respekterer dem, og hever meg ikke over dem slik mange voksne kan gjøre i helserelaterte samtaler. Uten ungdommen hadde heller ikke Helsesista vært en dritt, så jeg har enorm respekt for dem.
Avsluttet studie er ikke bortkastet
På Snapchat mottar hun spørsmål om helse og har sågar samtaler med alle og enhver om alt fra helse til karriere.
— Jeg husker jeg fikk en snap av en person som fortalte at hun hadde et halvt år igjen av sine legestudier, og at hun virkelig ikke taklet det. Hun ville ikke bli lege, og hun opplevde at det var en katastrofe at hun snart var ferdig utdannet. Det syntes jeg var veldig vondt, og spurte henne om hva hun ville i livet sitt. Så sa jeg at hun skulle jage dette ønske. Jeg fortalte henne at enkelte trolig ville påstå at hun hadde kastet bort mange år, men jeg beroliget henne med at det ikke er slik.
— For selv om du avslutter studiene dine eller bytter jobb, har du likevel lært utrolig mye. Jeg har for eksempel studert journalistikk og avsluttet studieløpet etter bare ett år. Dog var det alt annet enn bortkastet, for kunnskapen jeg lærte i løpet av det året har jeg kjempegod bruk for i min nåværende jobb. Jeg bruker også livserfaringene mine, alt jeg har opplevd privat på både godt og vondt, og opplevelsene mine med mennesker jeg har møtt verden over. Alt dette er med på å gjøre meg til den jeg er som person og som arbeidstaker, avslutter Krohn Engvik.
Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]