Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Videreutdanner seg med bakgrunn i yrket de har
Sponset

Anniken Borseth (20) og Jimmy Magne Oxton (30) har fagbrev i forskjellige yrker, men begge bestemte seg for videreutdanning på Trøndelag høyere yrkesfagskole. Det har gitt mersmak.

– Når jeg tenker på hva jeg kunne før jeg begynte i forhold til nå, så skjønner jeg at jeg har lært mye allerede. Læringsutbyttet er veldig godt, spesielt fordi det hele tiden gjelder det yrket jeg allerede har valgt. Det beste er nok at vi lærer litt av alt og at studiet er praktisk rettet. I økonomi-, marked- og ledelsesfaget lærer vi for eksempel hvordan du kan etablere en bedrift. Det er fint, for jeg valgte jo yrkesfag fordi jeg liker det praktiske, sier Anniken Borseth.

Anniken Borseth

Anniken begynte på skolen i høst. Før det hadde hun gått bygglinja på videregående og vært tømrerlærling i to år for Selbuhus. På fagskolen har hun valgt fordypning bygg som gir opplæring om forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, bygningsfysikk, bygningsproduksjon, betong-, tre- og stålkonstruksjoner. Som ferdigutdannet fagskoleingeniør i bygg vil hun ha kompetanse til å beregne, planlegge og koordinere produksjon, innkjøp og personressurser i et byggeprosjekt.

Praktiske studier som gir bred kompetanse

Jimmy Magne Oxton går på linje for mekatronikk, en flerfaglig utdanning som gir bred kompetanse innenfor elektro-, maskin- og IT-fag. Utdanningen er utviklet for å møte industriens økende behov for personell som kan løse komplekse arbeidsoppgaver. Produktutvikling og produksjonsteknikk er viktige temaer i dette studiet.

– Jeg har et mekanikerfagbrev og jobbet ti år som tungbilmekaniker, men kjente på at det kunne bli tungt å jobbe som mekaniker resten av livet. Derfor sa jeg opp jobben for å videreutdanne meg og det har jeg ikke angret på, sier Jimmy Magne.

– Grunnen til at jeg valgte akkurat dette studiet var kombinasjonen mellom mekanikk og elektronikk. Jeg har nemlig alltid vært veldig interessert i, og lært mye, om elektronikk, men var selvlært i det meste. Ved å studere mekatronikk får jeg nå en formell utdannelse fra elektronikksiden. I tillegg åpner mulighetene seg for ganske mange forskjellige jobber siden vi lærer mye om automatisering, prosessregulering og PLS-programmering. Derfor er dette en slags fremtidssikring, tilføyer han.

Trøndelag høyere yrkesfagskole

Framtidsrettet kompetanse i samspill med arbeidslivet

Var skoleleie

Både Anniken og Jimmy Magne sier at de var ganske skoleleie da de gikk på videregående begge to:

– Ja, jeg var ganske skolelei, sier Jimmy Magne, men etter 10 år i arbeid begynte jeg å tenke mer og mer på etterutdanning. En senebetennelse gjorde dessuten at jeg innså at det å tilbringe resten av livet i smøregrava kanskje ikke var det gunstigste, men heller finne et arbeid som ikke er like hardt for kroppen, forklarer han.

– Jeg ble også skolelei på videregående, men etter to år som lærling, kjente jeg at motivasjonen for mer skole var kommet tilbake igjen. Det var nok et riktig valg, for jeg er ikke sikker på om jeg ville jobbet resten av livet som tømrer, og hadde jeg fortsatt å jobbe i flere år kan det godt hende at det hadde blitt veldig tungt å sette seg på skolebenken igjen, sier Anniken.

Gode fremtidsutsikter

Anniken har vært inne på tanken om å bli ingeniør, jobbe som byggeleder, eller jobbe med byggesaker i et entreprenørfirma. Med den utdannelsen hun tar nå åpnes det flere dører:

– Med en fagskoleutdanning blir du attraktiv i arbeidsmarkedet samtidig som du får bred kompetanse. Lønnen vil jo gjerne også bli bedre med mer utdannelse på plass, smiler Anniken.

– Jeg har lyst på en karriere i oppdrettsnæringen, og det tror jeg skal gå greit, for det er stadig mer etterspørsel etter de med min bakgrunn, så jeg ser lyst på fremtiden og anbefaler også andre å videreutdanne seg etter fagbrev. Det er gøy og det gir mange muligheter, avslutter Jimmy Magne.

Av Tom Backe

Next article