Fagskolen Vestfold og Telemark i Horten og Porsgrunn gir unge mennesker med fagbrev eller yrkesbakgrunn en unik mulighet til å forme fremtiden.
– Det er ikke gitt hvordan fremtidens arbeidsmarked ser ut, men noen ting trer tydelig frem, som at vi står foran mer digitalisering og store teknologiske utfordringer, i tillegg til bærekraft og samfunnsansvar, inkludert forventninger om et mangfoldig arbeidsmiljø. Ser vi på studiene våre, er teknologisk kompetanse og det grønne skiftet tett forbundet. Det gjelder også digital kompetanse, som vi er i gang med i flere av våre utdanninger, sier faglærer Paul Inge Aglen.
Paul Inge Aglen
Lærer i ledelse, økonomi og markedsføring Fagskolen Vestfold og Telemark
Han forteller at et studium innen ledelse, innovasjon og entreprenørskap også er på trappene, og at bærekraft og samfunnsansvar inngår i mange av fagene ved skolen.
Kan studere ved siden av jobb
– Selv underviser jeg i LØM (ledelse, økonomi og markedsføring), der bærekraft og samfunnsansvar står sentralt. Studentene løser flere prosjektoppgaver, der nettopp bærekraft er et vesentlig element.
– Det er flere grunner til at jeg vil anbefale studier hos oss, først og fremst at de er så praksisnære. Vi underviser i ting som faktisk etterspørres i arbeidslivet.
– Mange av studentene peiler seg inn på en fremtid som ledere eller mellomledere. Da hjelper det å vite hvordan ledelse utøves i virkeligheten. Og så tilegner de seg solid teknisk innsikt, kombinert med ledelse, fortsetter Paul Inge, og legger til:
– Vi har mange studenter som alt er i arbeid, som tar utdannelsen på nett eller på deltid. De fleste av dem opplever studiet som spennende, men krevende, som det jo er, når man arbeider ved siden av.
– Stiller sterkt på jobbmarkedet
Han kan også fortelle at kandidatene med 120 studiepoeng kan smykke seg med tittelen fagskoleingeniør.
– Jeg vil jo tro at en fagskoleingeniør i mange tilfeller er mer attraktiv enn ingeniører fra høyskole eller universitet. De har jo alt vært i arbeid på sitt felt, og det åpner for avansement.
– Hva vil du si til dem som kunne tenke seg å prøve fagskoleutdanning?
– At det er spennende å delta i et sånt løp, utvikle seg og se på mulighetene vi har fremover. Den teknologiske utviklingen er rivende, så vi vil få et hav av muligheter vi ennå ikke kjenner rekkevidden av. Med et vitnemål herfra, har studentene et grunnlag og en kompetanse som gjør at de stiller sterkt. Mange av studentene har følt at det var begynt å gå rutine i arbeidet på jobben, og tar denne utdannelsen for å komme videre.
– Det du trenger for å få studieplass, er et fagbrev eller relevant realkompetanse, ved noen tilbud er det også andre variabler, som det fremgår av studieveilederen vår på nett.
Av Jarle Petterson