Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Ung skole i Finnmark
Sponset

Da Finnmark og Troms igjen ble to fylker, valgte fylkestingene å skrote samarbeidet om felles fagskole, og Fagskolen i Finnmark ble startet opp.

Flere ønsket fortsatt samarbeid, men uenighet om betingelsene i samarbeidet førte til at Fagskolen i Finnmark ble en realitet.

Voldsomt travelt

Avslutning på 2023 var barsk for Øystein Hansen, som har lang fartstid som leder i skoleverket og rektor i Fagskolen. 4. desember avsluttet samarbeidet og 31. desember var skolen etablert. På tre og en halv uke var et halvt til ett års arbeid unnagjort. Det ble verken Luciafeiring eller juletorsk for Hansen.

– Uten støtte og velvilje fra Finnmark fylkeskommune, NOKUT og HK-dir, hadde alt blitt vanskeligere, sier rektoren.  

– Vi etablerte nytt styre, lagde egen forskrift og hundre andre gjøremål som er nødvendig for å drive en fagskole. Og det tok ikke lang tid før den gode responsen meldte seg.

Øystein Hansen 

Rektor Fagskolen i Finnmark 

Mange søkere

– Hvordan da?

– Vi har aldri hatt så mange søkere som i år. Selv om vi står på egne bein. De ansatte gjorde en fantastisk jobb med rekrutteringen for inneværende skoleår, og de står virkelig på for studentene våre.

Skolen har to avdelinger, én i Kirkenes og én i Honningsvåg. Anlegg og bergverkslinja i Kirkenes gir et tilbud som er etterspurt i arbeidslivet, og som er viktig for Finnmark i fremtiden.

I tilbudet er det tre fordypninger; anlegg, bergverk og VVA. Dette er viktig kompetanse for små og mellomstore bedrifter i Finnmark. Med fagskolekompetanse kan de levere tilbud i anbudsrunder de ellers ikke ville vært kvalifisert for.

Anleggs- og bergverksutdanningen er kombinert nett- og samlingsbasert over tre år, og er den eneste i landet.

– Elevene kan både jobbe og være sammen med familien ved siden av studiene, noe mange ønsker seg, forteller Hansen.

Dekksoffiserutdanningen i Honningsvåg er toårig stedsbasert. Etterspørsel etter fagfolk med maritim kompetanse og sjøerfaring er stor og økende. Studiet gir elevene teoretisk kompetanse til å løse dekksoffisersertifikat på ledelsesnivå.

Ønsker å utvide

– Mens fagskolene i Troms og andre steder bygger ned, bygger vi opp, forteller Hansen.

– Vi planlegger både nye linjer og kurstilbud. Blant annet tilbud innen miljø og bærekraft, og innen helsefag. Vi ønsker også å utvide det maritime tilbudet i Honningsvåg, samt flere nye tilbud innen høyere yrkesfaglig utdanning i resten av Finnmark.

Elevene kommer i hovedsak fra regionen og er fra vel tjue til passert femti år.

– Vi ønsker at de fortsetter sin yrkeskarriere hos bedrifter i nord, og vi sier ja til flere studenter. Vi skal utvikle tilbudet vårt etter behovene i arbeidslivet i Finnmark, understreker Hansen.

Fra sjark til skolebenk

For Hans Christian Vestergaard ble veien til fagskolebenken kort og brutal. Etter cirka 30 år som fisker, var «søringen» utsatt for en arbeidsulykke om bord i fiskebåten.

– Jeg innrømmer at det var tøft. Men sykehuset og støtteapparatet hjalp meg. Da jeg var restituert tok det bare ti, tolv dager før jeg var elev i Honningsvåg. Jeg hadde tenkt på videreutdannelse lenge, og ulykken ga meg det sparket jeg trengte, forteller han.

Hans Christian Vestergaard 

Tidligere student ved Fagskolen i Finnmark 

Det først skoleåret var hardt, og han roser lærerne som nærmest bar han fram og sørget for at kunnskapen kom dit den skulle.
– Uten dedikerte lærere hadde det ikke gått. Faget er omfattende og alt er ikke like enkelt, men jeg sto’an av og krummet nakken.

For Hans Christian gikk det veien. Etter avlagt eksamen spaserte han til nabobygget hvor den videregående skolen holdet hus, og i dag underviser han i faget jakt- og fiske. I det han beskriver som et fantastisk læringsmiljø. Både sosialt og faglig. Og hvis du lurer? Fagskole er helt topp!

Fakta

– Etablert 31. desember 2023

– Linjer for Anlegg og bergverk i Kirkenes
Nett/samlingsbasert, treårig, med seks samlinger per år
Opptakskrav: formell (fagbrev fjell, vei, anlegg) og realkompetanse (fem år relevant praksis)

– Dekksoffisersutdanning i Honningsvåg
Heltid, toårig, fire semestre
Opptakskrav: Bestått VGS med fagbrev/svennebrev som matros eller fiskefangst, eller annen relevant utdanning/realkompetanse

– Begge linjer gir 120 studiepoeng
– Søknadsfrist 15. april

Les mer på fagskole.ffk.no

Av Pål Mørk

Next article