Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Spillprogrammering gir attraktive jobber
Sponset

Jenter som tar spillprogrammering, er veldig attraktive i arbeidsmarkedet etter endt studie. Mange arbeidsgivere begynner å forstå at spill ikke bare er moro, men at kunnskapen også kan brukes på mange andre områder.

Anette Rana har nettopp fullført en bachelor i spillprogrammering ved Høgskolen i Innlandet. Nå har hun begynt på en ny bachelor, denne gangen animasjon og digital kunst.  

– Jeg har alltid spilt, så lenge jeg kan huske. Det har vært en stor del av livet mitt. Barndomsdrømmen var å jobbe med å lage spill, men det var først i voksen alder jeg skjønte at det er noe man faktisk kan jobbe med, sier hun.

Rana var en av bare fire jenter som tok spillprogrammering på sitt kull. Hun oppfordrer flere jenter til å begynne på studiet.

Anette Rana, student ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Privat

– Mange tenker nok at spill er en guttegreie, men jeg håper flere jenter får opp øynene for dette studiet. Det er veldig gøy. Programmering er ikke bare tekst, man lærer å skape på en helt unik måte, sier hun.

Søknadsfrist for studiet er 15. april

Vil ha med flere jenter

Bård R. Gunnerud er undervisningsleder ved Institutt for spillutdanninger, Spillskolen ved Høgskolen i Innlandet. Han er enig med Rana om at flere jenter burde satse på spillprogrammering.

– Jeg tror spillprogrammering er litt misforstått. En del jenter tenker nok i større grad karriere enn gutta når de velger studieretning. Noen tenker kanskje at spill virker useriøst, sier han.

Ved skolen kan man ta to bachelor-grader. Den ene er i animasjon, 3D-modellering og digital kunst, den andre i spillteknologi og simulering. 

Kan jobbe veldig bredt

Studerer man spillprogrammering kan man jobbe veldig bredt, også med andre ting enn spill, siden grunnelementene er de samme som ved andre informatikkstudier. Under pandemien har også flere arbeidsgivere blitt oppmerksomme på at de trenger digitale løsninger.

Bård R. Gunnerud

Undervisningsleder ved Institutt for spillutdanninger, Spillskolen ved Høgskolen i Innlandet

– Når man tar denne utdanningen, får man i tillegg til programmeringskompetanse, også en god forståelse for spilldesign og systemtenkning. Man lærer å bryte ned systemer. Hvordan ta arbeidsgivers utfordringer og bryte det ned og lage en digital løsning av det. Det er en metodikk som kan brukes ved alle samfunnsproblemer. Man lærer også å sette kunnskap ut i praksis, og man kan bruke spillmekanismene for å forbedre et digitalt produkt, sier Gunnerud.

Søknadsfrist for studiet er 15. april

Et morsomt studie

– I andre informatikkstudier med ingeniørpreg, er man gjerne ikke så opptatt av brukerens opplevelse. I vår bachelor er man opptatt av å lage en opplevelse der brukeren syns det er gøy og har lyst til å spille mer, blant annet gjennom å trigge konkurranseinstinktet. Disse elementene kan man ta med seg i andre digitale løsninger, der for eksempel læringsutbytte og kunnskapsformidling er målet, sier undervisningslederen og legger til at flere og flere arbeidsgivere blir bevisst brukeropplevelsen i det de skal lage.

– Dessuten syns mange at spillprogrammering er et morsommere studie enn et rent informatikkstudie. Hos oss får studentene mulighet til å leke med designelementet og underholdningsperspektivet i det, sier han videre.

Jobber tverrfaglig

Studentene på Spillskolen i Innlandet jobber tverrfaglig, og utnytter hverandres kunnskap. Det gir studentene en forståelse for helheten.

– Man kan være veldig flink i det man driver med, men hos oss blir man også vant til å samarbeide med andre yrkesgrupper, og man lærer å prate med, og forklare til, folk som ikke snakker samme språk, sier Gunnerud.

Søknadsfrist for studiet er 15. april

Av Marte Frimand

Next article