Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Praksis på NRK-serien Heimebane ga toppscore
Sponset

Medieproduksjonsstudiet i Volda gjorde det rekordbra i årets studiebarometer. Én av hovedårsakene er den gode praksisen.

Gjennom flere år har Høgskolen i Volda bygget opp en praktisk medieproduksjonsline som skal gjøre overgangen fra studielivet til arbeidslivet så lett og uanstrengt som mulig. Morten Ristesund Steinnes er en av medieproduksjonsstudentene som fikk jobbe på innspillingen av den andre sesongen av Heimebane

— Da jeg kom til Heimebane visste jeg allerede grunnprinsippene til hvordan arbeidsdagene til en produksjonsassistent kunne være, forteller Steinnes.

Da han begynte å jobbe med Heimebane hadde klassen allerede laget en nett-serie. Da lærte Steinnes mye om hva de ulike rollene i en slik produksjon innebærer, og hva som er forventet at han skal kunne.

— Det er kanskje vanskelig å tro, men når jeg sammenlikner erfaringen fra nett-serien vår og Heimebane, er det mange likheter. Prinsippene var de samme, sier studenten.

Et praktisk studium

— Vi prøver hele tiden å skape et miljø og en kultur som er så nært arbeidslivet som mulig. Det gjør at studentene våre kan reise ut i praksis og vite at de takler jobben de skal gjøre, forteller Jon Harman, høgskolelektor ved Høgskolen i Volda.

Magnus Ramsdalen, som var linjeprodusent på Heimebane, og var med på å ansette studentene fra Volda til produksjonen i serien, bekrefter at studentene kan kastes rett ut i arbeidslivet og gjøre en god jobb.

— Jeg fikk svært gode tilbakemeldinger fra de som arbeidet med studentene fra Volda, og vi fortsatte derfor med samarbeidet på sesong to, sier linjeprodusenten.

Fornøyde studenter

Den praktiske tilnærmingen til studiet virker å gi gode resultater. For medieproduksjonslinjen i Volda gjorde det ekstremt bra i årets studiebarometer. På spørsmålet om hvor fornøyde studentene er med studiet, ga studentene 4,4 av 5 mulige poeng, en bedre score enn TV-produksjonslinjene i både Lillehammer og Bergen.

— Mange synes det er vanskelig ute i arbeidslivet, men det er egentlig ikke det. Du må bare øve! Og det er det du skal få muligheten til her, forklarer Harman.

Gjennom det treårige studiet får studentene være med på flere ulike typer prosjekt. De lager nett-serie, produserer og arrangerer direktesendinger av lokale idrettsarrangementer, og går i praksis i enten Norge eller utlandet. Slik får studentene øve på tempoet og utfordringene arbeidslivet vil by på når de er ferdig med studiene.


Gode erfaringer: — Vi prøver hele tiden å skape et miljø og en kultur som er så nært arbeidslivet som mulig. Det gjør at studentene våre kan reise ut i praksis og vite at de takler jobben de skal gjøre, forteller Jon Harman, høgskolelektor ved Høgskolen i Volda. Foto: Matias Myklebust

Bærer frukter

— Globalt vet vi at praksis fører til jobber, for bransjen hyrer inn folk som kan ting. Det teoretiske er selvsagt viktig det òg, men du må kunne bruke det du har lært i praksis.

Høgskolelektoren forklarer at de ofte er i kontakt med bransjen og andre skoler både i Norge og i utlandet.

— Det er viktig å se hva andre skoler gjør, samt å høre fra bransjen hva de ser etter når de skal ansatte nye mennesker. Slik kan undervisningen tilpasses studentene, som lærer det bransjen faktisk trenger.

Det har lønnet seg for Høgskolen i Volda. I følge Ramsdalen har flere av studentene som var med på produksjonen av den første sesongen av Heimebane, jobbet også på den andre sesongen gjennom jobber de fikk etter utdanningen.

Morten Ristesund Steinnes er nå i praksis i Untold Insight og Superblaise i Oslo. Der jobber han med alt fra pre-produksjon, manus til korte reklamesnutter, og som kameraoperatør. Takket være det han har lært i medieproduksjon i Volda.

Av: Daniela Mala

Next article