Skip to main content
Home » Utdanning og jobb for fremtiden » Mulighetene med yrkesfag
yrkesfag

Mulighetene med yrkesfag

Elise Emmely Svang Jansen, Anleggsleder VVS.

Mitt navn er Elise, 28 år fra Oslo. Jeg er utdannet rørlegger og har senere tatt mesterbrev og fagskolen, linje klima energi og miljø. Det gir meg titlene rørleggermester og fagskoleingeniør.

Jeg jobber i dag som anleggsleder innen VVS på et stort boligprosjekt i Oslo sentrum. Her har jeg blant annet ansvar for å følge opp produksjonen på byggeplassen og kvaliteten på det som bygges innenfor sanitæranlegg, varme- og kjøleanlegg, sprinkleranlegg, utvendig vann og avløp og søppelsug. Det følger også med tverrfaglig koordinering med ventilasjon og elektro, logistikkhåndtering på byggeplassen, innkjøp, økonomi, samt å bistå prosjektering når det trengs.

Var med pappa på jobb

Jeg var så heldig å få lov til å være med pappa på jobb fra jeg var veldig liten, og ble fort oppslukt av faget. Det var gøy å lære noe nytt, og få følelsen av å mestre noe. Samtidig ser man hva man har bygget så fort, som gir en skikkelig god følelse. Så det er kanskje ikke så rart at dette ble et helt naturlig valg for meg. Og jeg er faktisk 4. generasjon rørlegger. Det som er så fantastisk med å være håndverker er at man får brukt både kroppen og hodet. Samtidig jobber man både alene og sammen med andre, i næring- og industribygg eller hjemme hos noen.

Det er mange som forbinder rørlegger med bæsj eller avløp, men faget er så vanvittig mye større enn bare det. Det er for eksempel rørlegger som sørger for brannslukningssystemer, varme- og kjøleanlegg, medisinske gassanlegg på sykehus eller hos veterinæren, søppelsug, snøsmelt på rullebaner og mye mye mer. De andre yrkesfagene har også mange fagområder innenfor sitt yrke som gir en spennende og variert arbeidshverdag.

Mange fordeler

Det er også viktig å trekke frem en annen stor fordel ved å velge yrkesfag. Og det er at man får lønn fra første dag i læra. Og utdanningen er gratis. Jeg har flere venner som nå åtte år etter at jeg ble ferdig, sitter med 800,000,- i studielån, før de går ut i full jobb.

Selvfølgelig må man ikke ha vokst opp i en håndverkerfamilie for å velge yrkesfag. Hvis du liker å bruke kroppen og hodet, jobbe alene eller med mennesker, så lærer man det man trenger to år på videregående og deretter to til to og et halvt år i læra for å ta et fag- eller svennebrev. Det finnes så mange flinke lærebedrifter der ute som er klare til å ta imot flere.

Det finnes mange muligheter etter endt fag- eller svennebrev. Du kan bygge på allerede fagkunnskap med mesterbrev, fagskole eller for eksempel sivilingeniør. Man kan få jobb innen ledelse, prosjektering, produktutvikling, salg eller innkjøp, for å nevne noe. Yrkesfag kan også være en god start til å bli brannmann. Det er også viktig å huske på at man ikke MÅ gå videre hvis man ikke vil, for Norge trenger håndverkere. Men det er fint å vite at mulighetene er der! NHO’s kompetansebarometer fra 2019 viser at hele 68 prosent av medlemsbedriftene har behov for håndverksfag eller kompetanse på videregående nivå, yrkesfaglig retning.

Av Elise Emmely Svang Jansen, Anleggsleder VVS

Next article