De fleste aktivt utøvende kunstnerne vil i hovedsak måtte delfinansiere kunstnerskapet gjennom annet arbeid ved siden av. Likevel er det mange som velger å ta høyere kunstutdanning, til tross for magre lønnsutsikter. Vi har besøkt en klasse med billedkunstelever.
Hvorfor kunstskole?
– Det er for å få lære å utrykke meg, og få veiledning, forklarer Linn Heimdal. Linn tar veien helt fra Søgne til helgesamling i Oslo hvor hun studerer billedkunst på deltid. I Søgne er ikke det kunstfaglige utdanningstilbudet så stort.
Fikk du støtte i valget hjemmefra?
– Nei, det var egentlig ikke et tema. Beslutningen var egentlig allerede tatt. Dessuten jobber jeg som grafisk designer og så lenge kabalen går opp ellers, så går det fint, fortsetter hun. I klassen til Linn kommer en elev helt fra Lofoten, en fra Bergen og en fra Strømstad. Til felles har de et ønske om å jobbe kreativt og få utvikle seg faglig. Dypest sett handler det om få utrykke seg, et behov som synes å tilta.
Hvorfor velger så mange å ta kunstutdanning?
– Kunst reflekterer på samtiden og sier noe om hvem vi er som mennesker. På hva som opptar oss, forklarer Cecilie Weiseth, lærer ved Nydalen Kunstskole.
– Vi lever i en tid der inntrykkene er mange, og det er mye som vi ikke rår over. Å få skape noe eget og utrykke seg kunstnerisk gir en ekstra ventil, fortsetter hun.
Cecilie Weiseth
Lærer på billedkunstutdanningen ved Nydalen Kunstskole. Ved siden av er hun aktivt utøvende billedkunstner
Skolen har mange elever som går fra tegne- og malekurs over til å ta hele billedkunstutdannelsen ved skolen, enten for å fordype seg i tegning og maleri, eller for å utvikle seg innen andre yrker der kreativitet og kunstfaglig kompetanse kan være nyttig. Tidligere har klassen lært om farger, om ulike flater og om følsomheten i en strek. Denne helgen holder de på med abstraksjon, og om å frigjøre seg fra form.
– Å slippe seg løs er egentlig overraskende vanskelig, meddeler en av elevene. Vi er så vant til å rette oss etter normer og regler. Det blir litt som å tørre se inn galskapen, ler hun.
Det er god stemning og latteren sitter løst. Cecilie oppfordrer elevene til å jobbe stort, ut av de små formatene. Snart er helgesamlingen over, men i morgen tidlig kommer nye elever inn av døren. Nydalen Kunstskole har om lag 200 elever på billedkunstutdanningen, i tillegg til rundt tusen kursplasser fordelt forskjellige tegne- og malekurs gjennom året.
Tekst og foto: Charlotte Sevivas