Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Karrieremuligheter: Spørsmål & svar
Karrieremuligheter

Karrieremuligheter: Spørsmål & svar

Foto: Adobe Stock

Usikker på hva du skal studere eller hvilken karrierevei du skal velge? Kjente influensere deler sine egne erfaringer fra studietiden og gir sine beste tips til deg som står foran viktige valg. 

Isabell Ringnes

Isabelle er foredragsholder, forkjemper for mangfold og inkludering, og grunnlegger av TENK. 

Hva og hvor har du studert?

Jeg har studert Økonomi og ledelse ved BI og Media Management ved The New School i New York 

Hva er ditt beste tips til de som er usikre på hva de skal studere og hvilken karrierevei de skal velge?

Hvis du er helt sikker på hva du vil bli, kjør på! Hvis du er usikker, velg en studievei som åpner mange dører i fremtiden. Eksempelvis ledelse, markedsføring, teknologi, økonomi eller juss. Du kan Google hvordan AI vil påvirke yrket du vurderer, og vurder om du må tenke nytt.

Med det sagt, er det bedre å begynne på et studie og avslutte hvis det ikke er riktig, enn å surre rundt som et spørsmålstegn for lenge. Det beste med utdannelse er trossalt venner, det å lære og få struktur og disiplin. I Norge er vi så heldig at det er rimelig å studere, så bare kom i gang! Jeg anbefaler også å studere i utlandet, det er gull verdt for å få litt andre perspektiv på verden.

Lykke til! 

Tale Maria Krohn Engvik 

Tale er utdannet helsesykepleier fra 2010, og jobber nå med formidling av kunnskap rundt temaene helse, barn og ungdom 

Hva og hvor har du studert?

Jeg valgte å ta videregående allmennfag (studiespesialiserende) over fire år for å ha færre timer i uka og dermed mer tid til fritid. Jeg fikk 1 i matte på vg1 og fikk dermed midlertidig vitnemål da jeg var ferdig med videregående.

Før jeg tok opp matte som privatist, jobbet jeg og reiste jorda rundt ett år. Så brukte jeg ett år på å ta opp matte for å få vitnemål til å studere.

Jeg begynte først på Bachelor i sykepleie ved Høgskolen i Ålesund, men fordi alle vennene mine var flyttet til Bergen, sluttet jeg etter en måned og flyttet til Bergen. Der var opptaket til sykepleiestudiet avsluttet, og jeg fikk plass på Journalistikkstudiet ved Merkantilt Institutt i Bergen. Der jeg gikk jeg ett år. Så sluttet jeg. Jeg meldte meg opp på spansk ved Universitetet i Bergen, men hadde aldri hatt spansk før og opplevde at det ble for vanskelig å lære seg spansk for meg i Bergen, så jeg sluttet på studiet og reiste alene til Guatemala i tre måneder for å lære meg spansk der i stedet.

Deretter begynte jeg på Bachelor i sykepleie ved Høgskolen i Bergen da jeg var 24 år, som jeg fullførte på tre år, og var ferdig sykepleier i 2006.
Etter å ha jobbet to år som sykepleier tok jeg videreutdanning til Helsesøster ved Høgskolen Diakonova i Oslo.

Da jeg var ungdom og ung voksen var det ikke krystallklart for meg hvilken karrierevei jeg ønsket. Og jeg er glad for at jeg ikke var redd for å begynne – OG SLUTTE – på ulike studier. Jeg har siden jeg var ung hatt et motto at jeg skal følge hjertet mitt, og det har jeg alltid gjort. Noen ganger da jeg var ung, var det vanskelig for meg å ta valg. Jeg kjente kanskje ikke helt tydelig hva magefølelsen fortalte meg. Det jeg gjorde da var å skrive valgene på lapper. Så sa jeg til meg selv: Den lappen jeg trekker er det jeg skal gjøre!

Hvis jeg trakk en lapp, og hadde lyst til å «jukse» og trekke igjen – visste jeg at det valget ikke var helt riktig for meg. Hvis jeg ble glad og tenkte OKEI, så var det riktig valg!

Nå som jeg er blitt eldre trekker jeg ikke lapper lenger, da jeg lettere kjenner inni meg hva som er riktig for meg.

Hva er ditt beste tips til de som er usikre på hva de skal studere og hvilken karrierevei de skal velge?

Det er mange muligheter, og mange har meninger om hva man bør velge. Dette er bare ditt valg. En jobb er et sted man bruker mye av tiden sin i livet, og det er viktig å velge en vei der man gjør noe som man syns er kjekt. Selv elsker jeg å ha en jobb hvor jeg er så engasjert at øynene mine glitrer, hjertet mitt brenner – noe som kjennes meningsfullt for meg og jeg får brukt de tinga i meg selv som jeg er god på.

Tenk litt over hvor interessene dine ligger. Hva synes du er gøy å lære mer om? Hvilke ferdigheter er du god på – hva har du lyst å bruke din tid på? Og bare prøv. Begynn et sted og ta det litt som det kommer. Husk at selve utdannelsen kan være litt kjedelig, jeg måtte iblant kjempe meg gjennom oppgaveskriving på tema som jeg ikke vekket så mye interesse i meg, men noen ganger må man det for å komme til alle mulighetene som ligger etter en endt utdanning.

Kjenner du etter hvert at dette er feil, så slutt, bytt til noe annet. Ikke bry deg om hva andre sier eller hva du er redd for at de tenker. Det er ikke de som skal leve ditt liv og ikke tenk at du valgte feil. Tenk at du erfarte at det ikke var riktig likevel. Selv om jeg begynte og sluttet på ulike studier har jeg fått bruk for tingene jeg lærte på veien. Nå jobber jeg med formidling av helseinformasjon, og kommunikasjon med mennesker, så året på journalistikk var slett ikke bortkastet. Det gjorde heller ikke noe at jeg var midt i 20 årene før jeg kom skikkelig i gang med studiene mine. Det gjorde at jeg bare var mer moden og reflektert. Husk at det er mange voksne som skifter retning og yrke, og begynner å studere igjen sent i livet.

Jeg vet at mange føler et stort press på å skaffe seg raskt en god utdanning og en god jobb, men det er ikke nødvendigvis oppskriften på et godt liv. Det er å bruke den tiden du trenger på å finne din vei, til å bli kjent med deg selv og gjøre det du virkelig liker, få brukt dine ressurser som du har i deg – og huske på at livet er langt, og det er ikke om å gjøre å komme først til mål.

Next article