Vi mennesker befinner oss stadig i endring og i overgangsfaser. For eksempel når man skal gå fra studier og ut i jobb. Men hva gjør egentlig disse endringene med oss? Og hvordan håndterer vi det?
– Det snakkes ikke så mye om det psykologiske aspektet ved endring.
Når man står i en overgang, er det lurt å kjenne seg selv. Hva gjør
dette med meg? Hva betyr det for meg å forlate noe kjent, en kjent skole
eller en kjent by, for å begynne på noe helt nytt? I slike store
endringer i livet, må vi plutselig jobbe med egen identitet, vi må tre
inn i nye roller og få nye tanker om hvem vi vil være, sier Elaine
Bloom. Hun jobber som karriereveileder, og har blant annet vært med i to
sesonger av NRK P3-serien «Karriereveilederen» der hun veileder kjente,
norske artister.
– Når man står i en overgang, går man gjennom tre faser: 1 – Å gi slipp. 2 – Limbo. Og 3 – Håp og fremtidstro, sier Bloom.
Låst eller utviklende tankesett
Bloom forteller at det finnes to typer tankesett: låst og utviklende. Har man et låst tankesett, tenker man gjerne at man ikke får gjort noe med situasjonen.
– Jeg får det ikke til, jeg kan ikke lære mer. Ingen i familien har utdanning, så derfor har ikke jeg heller. Man tenker at potensialet er forutbestemt og at man ikke kan gjøre noe med det, sier Bloom, og fortsetter:
– Har man derimot et utviklende tankesett,
har man lettere for å tro at det er ens holdninger som avgjør om man
lykkes eller ikke. Går ikke ting som forventet, lærer man av det, vokser
og går videre, sier hun.
Heldigvis kan dette trenes på, og tankesettene er ikke kategoriske. Alle mennesker har elementer av begge. Men det gjelder å bli bevisst hvilke faktorer som påvirker en.
– Nøkkelen her er å være nysgjerrig på seg selv, sier Bloom, og ramser opp noen egenskaper som er helt nødvendige for å få til gode endringer: fleksibilitet, optimisme, nysgjerrighet, vilje og mot til å ta sjanser.
Mange føler på et stort press
Ifølge Bloom kjenner mange på et stort press om at man tar valg for livet.
– Sannheten er at livet skjer med de fleste av oss, og ting blir ikke alltid som planlagt. Da må man gjøre seg nytte av de mulighetene som dukker opp, sier Bloom.
Mange finner også ut underveis at man har valgt feil. Det er noe som gjør Bloom nysgjerrig.
– Flott, hva har du lært av det? Jeg skulle ønske at folk var mindre harde og dømmende overfor seg selv. Livet er ikke over om man skulle ta et skritt til siden. Det meste går seg til, sier hun.
Uendelig med valg og muligheter
Vi lever i et samfunn der det finnes nærmest uendelig med valg og muligheter. For å kunne ta bevisste valg, er det viktig å kjenne seg selv godt.
– Hva er du god på? Hvilke interesser har du? Hva er
din lidenskap? Hva elsker du å gjøre? Hva tror du verden trenger? Hva
kan du gi av egenskaper og kompetanse? Og ikke minst, hva kan du få
betalt for, spør Bloom.
Gi av deg selv
I selve jobbsøkerprosessen, råder Bloom klientene sine til å vise at man er mer enn bare kompetansen sin.
– Når man skal søke på en jobb, eller skal på et jobbintervju, er mange veldig opptatt av CV-en og søknaden, og å få frem den formelle kompetansen. Det formelle må så klart være på plass, men en fremtidig arbeidsgiver er som regel mer opptatt av å bli kjent med deg som menneske, sier Bloom og oppfordrer folk til å vise hva de har lært av livet.
– Har du gått på en smell, har du vært syk? Hva har du lært av det? Hvilke hobbyer og interesser har du, spør Bloom, og kommer igjen tilbake til hvor viktig det er å være bevisst.
– Alt blir mye lettere når man er nysgjerrig og bevisst på seg selv. Ja, og så ved ikke å ta alt så alvorlig. Trår man feil, kan man endre. Og endring kan være bra, sier hun.
Av Marte Frimand