Skip to main content
Home » Karriere 2025 » Hva gjør du hvis du ikke trives i jobben din?
Karriere 2025

Hva gjør du hvis du ikke trives i jobben din?

Marianne Haaland står bak kontoen @arbeidsvett på Instagram. Foto: Mari Saanum Bessese

Som Laurie Buchanan sier, ‘Det du ikke endrer, velger du.’ Dette betyr at det er opp til oss å ta grep når vi er misfornøyde.

Har du en jobb du ikke trives med, har du mange valgmuligheter. Her er noen steg du kan ta for å finne en vei videre:

Identifiser hva som er problemet

Det første du bør finne ut av er hva du ikke liker. Er det lønnen din? Arbeidsoppgavene? Arbeidsmiljøet?

Hvis problemet er lønn

Hvis det bare er lønnen din du er misfornøyd med, kan du forsøke å forhandle den. Du kan også innhente et tilbud fra en annen jobb og bruke det til å forhandle. Men da bør du være villig til å gå hvis du ikke får lønnen du ønsker. Det er ingen god strategi å true med å slutte i en jobb hvis du faktisk ikke har tenkt å gjøre det.

Får du ikke lønnen du ønsker, så prøv å ikke bli sur. Det er ikke nødvendigvis personlig, og kanskje jobben ikke har mer å gi akkurat nå. Hvis du søker andre jobber og ikke får bedre tilbud, da er det kanskje markedsverdien din der du er nå.

Det du kan gjøre, er å spørre jobben din hva du kan gjøre for å få høyere lønn. Er det andre oppgaver du kan ta på deg eller erfaring de mener du mangler?

Hvis problemet er arbeidsoppgavene

Arbeidslivet er i stadig endring, og vi må endre oss med det. Hvis du ønsker noe annet enn det du har i dag, må du kanskje være villig til å endre på noe av det du gjør.

Benytt deg av læringsmuligheter i den jobben du allerede har. Er det noe du kan øke kunnskapen din om eller noen du kan lære noe nytt fra?

Mange er ikke klar over at det finnes mange rimelige eller gratis enkeltkurs du kan ta, både direkte på universiteter og online. Alle universitetene i Norge tilbyr for eksempel enkeltemner innen mange temaer. Mange av verdens mest kjente universiteter som Yale og Harvard tilbyr også gratis kurs innen mange forskjellige emner.

Slike kurs kan komme langt med å styrke CV-en din. Om ikke annet, viser du at du er engasjert i å lære mer og videreutvikle deg.

Hvis problemet er arbeidsmiljøet

Så lenge vi oppfører oss innenfor lovens grenser, er det faktisk ikke ulovlig å være verken en dårlig sjef, en dårlig kollega eller generelt et usympatisk menneske.

Det er veldig vanskelig å endre et arbeidsmiljø alene, og forutsetningen er alltid at ledelsen er med.

Men vi kan alle være en god kollega for de rundt oss. Vær den kollegaen du ønsker deg.

Vi bør også være klar over at det ikke alltid er lett å vite om vi er gode kollegaer eller ledere selv. Studier viser at vi har lett for å overvurdere hvor gode vi er til ting vi skulle ønske vi var gode i, som å lede, kommunisere eller være morsomme og spennende. Det vi gjør mye, er heller ikke nødvendigvis det samme som noe vi er gode i. Sagt med andre ord: vi skal ikke ta det for gitt at vi er gode i det vi tror vi er gode i.

Husk også at det er ikke bare vi som blir påvirket av andre; vi påvirker også andre. Er du for lenge et sted du ikke trives risikerer du å plutselig blir gode i noe du egentlig ønsker å være gode i: f.eks. klaging og dårlig stemning.

Som Adam Grant sier, «Gitt at de fleste av oss tilbringer mesteparten av våre våkne timer på jobb, har vi et ansvar for å forsøke å gjøre disse opplevelsene bedre.».

Ikke alle valg gir umiddelbar lykke

Hvis du ikke får drømmejobben eller det studiet du trodde du ville ha, husk at noen ganger kan det vise seg å være det beste som kunne skje.

Og selv om du havner i jobber du ikke vil ha, kan du alltid velge å ta med deg erfaringer du kan bruke til noe positivt senere. Om ikke annet, finner du ut hva du ikke vil gjøre.

Alle jobber jeg har hatt, har brakt meg nærmere det jeg ønsker å jobbe med. Det er alltid noe du kan trekke med deg fra jobber som gir deg verdifull erfaring: service, hvordan håndtere mennesker, ledererfaring, venner og kontakter. Du vet aldri hvor folk ender opp, og hva de ender opp med å gjøre. Vær god mot alle du møter på din vei. Husk at små steg kan føre til store endringer. Følg gjerne @Arbeidsvett på Instagram for flere tips.

Tekst: Marianne Haaland

Next article