På Bjerkely folkehøgskole i Innlandet kan elever vie et helt år til å bli en av de beste i sitt favorittspill.
Gaming vs e-sport
– Her på skolen skiller vi mellom vanlig gaming og e-sport. Hvis du søker plass må det være med et ønske om å konkurrere og bli flink i et kompetitivt spill – slik som Counter Strike, League of Legends, Overwatch og lignende, sier Gjermund Fladby, lærer ved e-sportlinjen på Bjerkely Folkehøgskole.
Gjermund Fladby
Lærer ved e-sportlina på Bjerkely Folkehøgskole
Elever står fritt til å velge spillet de selv ønsker, men læreren oppfordrer til valg av en populær tittel, så elevene har mulighet til å danne lag, diskutere, og samarbeide om å bli bedre i sitt spill.
De som får plass på linjen kan se frem til et år med egenutvikling, inkluderende felleskap, og ikke minst – mye tid til spilling. Men det er ikke kun skjermtid som står på timeplanen, forklarer Gjermund.
Tar vare på kroppen
– Vi har gym før lunsj tre dager i uken. Likt som i annen idrett, jobb, og resten av livet, er det viktig å ta vare på kroppen hvis man skal bli god i e-sport. Etter lunsj er det allikevel satt av god tid til å sette seg ned med sitt valgte spill, og utvikle seg på det man trenger å øve på.
Spilleøktene handler om å jobbe målrettet mot å bli bedre, forklarer læreren. Ofte handler dette om å se og erkjenne sine egne feil, og å jobbe med disse. Øktene kan være å trene på egne ferdigheter, jobbe i lag, studere taktikker og strategi, og mye mer.
For å bli best i e-sport er det allikevel viktig å dra seg selv bort fra skjermen av og til, mener Gjermund, og på Bjerkely er det flust av muligheter til andre aktiviteter med resten av elevene. Neste år går det skoleturer til både Tallin og Budapest, og linjen for e-sport har en årlig klassetur til Dreamhack i Sverige – hvor elever kan konkurrere blant verdenstoppen i flere spill.
Daniel Leite fra Mosjøen er elev på e-sport i år, og spiller League of Legends.
Aspiring pro
Daniel kaller seg selv en “Aspiring Pro” – med et ønske om å bli profesjonell e-sportutøver – og året på Bjerkely gir han anledning til å fokusere helt og holdent på drømmen.
– Her kan jeg dyrke lidenskapen min, sier eleven, som skryter av oppfølgingen han får fra både skolen og lærerne.
Daniel Leite
Elev på e-sportlina
– Vi får mulighet til å spille og vi liker det vi holder på med. Lærerne gir oss mye hjelp og de kan svare på det meste. Det er veldig bra på Bjerkely, med fine folk, godt miljø og god mat. Det er veldig bra på internatet hvor mye har det godt sosialt. Vi har gym tre dager i uka, men jeg trener også en del på egen hånd. Det er det også lagt godt til rette for. Skoleåret er så langt helt fantastisk, sier Daniel.
Året på Bjerkely kan som sagt gi et løft for aspirerende dataspillere, men elevene tar også med seg verdifull erfaring til andre deler av livet, mener læreren Gjermund.
– Noe av det viktigste i de fleste jobbsammenhenger er å kunne samhandle med andre mennesker, og det får elevene mye trening og erfaring med. I tillegg lærer elevene å jobbe rettet og strukturert mot et mål.
Blomstrende selvtillit
– Ser du en utvikling av elevene i løpet av året?
– Helt klart! Man kan se at selvtilliten blomstrer hos mange, og at de finner trygghet i det sosiale her. Det er veldig fint å se utenifra. Mange kommer også i bedre form, da det er mye fokus på fysisk aktivitet, kosthold og gode søvnvaner.
Utenom e-sport har Bjerkely flere interessante linjer å tilby. Disse er; Cosplay & Foto, Spillutvikling, Kreativ Livslære og Tegneserie & Manga.
Av Morten Risberg