Kornelia og Levi tipser unge voksne om sparing og økonomiske lifehacks på instagramkontoen DNB Ung for å gjøre penger enklere å forstå.
— Vi jobber med å ufarliggjøre et tema som for mange kan virke litt
skummelt når man trer inn i voksenlivet. Derfor er vi opptatte av å
snakke høyt om lifehacks og kleine pengedilemmaer, men også opptatte av å
dele personlige erfaringer slik at vi får et forhold med våre følgere,
sier Kornelia Minsaas, som sammen med kollega Levi Try står bak
instagramkontoen DNB Ung.
Vær kritisk
Ifølge Kornelia er det viktig å få et sunt og tidlig forhold til økonomi slik at man klarer seg best mulig når man flytter hjemmefra. Hun mener blant annet at du som ung voksen bør være kritisk til egne økonomiske valg, og får støtte fra Levi i at det hjelper å være åpen om det med venner.
— Man går gjerne på en smell eller to når man flytter hjemmefra, men forhåpentligvis lærer man raskt og står tryggere på egne bein etterhvert. Det vil vi bidra med gjennom DNB Ung. Her deler vi lifehacks innen hvordan man sparer penger på mat, til små hacks i hverdagen. Dette kan eksempelvis være hvordan man kan prute i butikken, nyttige turtips på norgesferie, eller hvordan man minker forbruket på klær. Vi snakker også om hvordan du setter budsjett – og faktisk følger det, sier hun.
— Det hjelper også å være åpen om økonomien sin med venner. Slik unngår du nemlig kjøpepress. Ofte har du dårlig råd som student, og derfor er det viktig å prioritere og planlegge. Velg billige alternativer, og spis hjemme framfor å gå ut på restaurant. Bruk penger på ting som faktisk kan utgjøre en forskjell, forklarer Levi.
Planlegg hverdagen
DNB-duoen mener også at du bør bli kjent med hva du faktisk bruker pengene dine på, og at du planlegger økonomien din slik at du unngår gjentagende småkjøp i hverdagen.
— Bli kjent med hva du bruker penger på i nettbanken, og kutt utgifter der du kan. Planlegg slik at du unngår småkjøp som for eksempel en proteinbar etter treningsøkten. Ta heller med en banan og drikk heller kaffe fra en medbrakt termos slik at du unngår slike små utgifter. Sett deg et budsjett og ikke minst; sett et sparemål som motiverer deg, forklarer de.
Av Andreas Aguilera Myrvold