Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Erik Follestad – fra iskriger til tømrer
Karrieremuligheter

Erik Follestad – fra iskriger til tømrer

Erik Follestad
Erik Follestad
Å bli tømrer med fagbrev åpner mange karrieremuligheter for de som vil videre i bygg- og anleggsbransjen. Det var også en årsak til at Erik valgte å bli tømrer. Foto: Privat

Du husker kanskje ishockeyspilleren Erik Follestad som deltok på «Skal vi danse» i fjor, men det er ikke sikkert du vet at han egentlig er utdannet tømrer og fortsatt arbeider som det.

– Jeg har vært kjempeheldig som har fått oppleve så mye forskjellig, sier Erik når vi ber han om å fortelle om karrieren sin.

– Det er ishockey som jeg ble kjent for. Jeg begynte å trene som tiåring, det er egentlig ganske sent for hockeyspillere, men det ble en stor og viktig interesse. Først spilte jeg bare ved siden av skolen. Så ble det fem sesonger på A-laget til Frisk Asker før jeg ble tatt ut på landslaget for å spille VM i 2011. Men i 2012, da jeg nettopp hadde begynt som lærling i tømrerfaget, fikk jeg permisjon fra læretiden for å spille hockey for Vålerenga på heltid, forklarer han.

I Vålerenga ble han i fire sesonger før han valgte å slutte i 2016:

– I løpet av de to siste sesongene mine i Vålerenga ble vi med på en TV-dokumentar som het Iskrigerne og ble sendt på TV2. Det åpnet nok en del dører, for da jeg sluttet å spille ble jeg hockeyekspert på samme kanal, og på VGTV er jeg med i et program som heter Spårtsklubben sammen med Ida Fladen, Mats Hansen og Jon Martin Henriksen. Det programmet er jeg fortsatt med i, og for ett år siden var jeg med i «Skal vi danse», smiler han.

Ønsket et praktisk yrke

Mens Erik gikk på ungdomsskolen fant han tidlig ut at han i motsetning til mange av medelevene ikke ville ta en teoretisk utdannelse.

– Jeg kommer fra Asker, og der er det veldig mange teoretikere som for eksempel velger å studere økonomifag og slike ting. Mange av dem stusset veldig over at jeg ville bli tømrer. De forsto det liksom ikke. Men i ettertid har flere av dem innsett at jeg tok en avgjørelse som var riktig for meg, og at jeg gjorde et godt yrkesvalg. Som tømrerlærling får du jo for eksempel betalt mens du lærer, går du på høyskole må du ta opp studielån, det slapp jeg. Det er også helt feil å hevde at håndverksyrkene er lavstatus, for det er mange flinke folk som starter egne bedrifter, arbeider seg oppover og tjener gode penger. Og ikke minst syns jeg det er veldig kult å ha kunnskap nok til å kunne bygge ting, det får jeg igjen for både på jobb og privat, forklarer Erik entusiastisk.

Samme arbeidsgiver

Erik tok pause fra læretiden i 2012, men nå i september fikk han endelig fagbrevet som tømrer. I dag jobber han to til tre dager i uken for entreprenøren Bagn & Krogh i Asker.

– Det er den samme entreprenøren jeg hadde læreplass hos. De har vært utrolig fleksible og la alt til rette for meg slik at jeg kunne spille hockey på heltid. Akkurat nå holder vi på å bygge et hus på Konglungen, men siden jeg fortsatt har så mange andre prosjekter har jeg rett og slett ikke tid til å jobbe fulltid som tømrer i tillegg. Derfor er det ekstra bra at jeg jobber der jeg gjør, for de legger til rette for det også, så jeg har en veldig grei arbeidsgiver, sier han.

Et yrke med mange muligheter

Å bli tømrer med fagbrev åpner mange karrieremuligheter for de som vil videre i bygg- og anleggsbransjen. Det var også en årsak til at Erik valgte å bli tømrer:

– Med et fagbrev i lomma kan du gå videre på skole, ta teknisk fagskole og etter hvert kanskje ta ingeniørfag. Det er med andre ord en utdanning som du kan bygge videre på og komme nesten så langt du vil. Etterspørselen etter flinke folk med praktisk utdannelse er stor, og vil du videre og for eksempel arbeide som byggeleder, er det klart at du har en kjempestor fordel hvis du har fem, seks års bakgrunn og har jobbet på gulvet på byggeplassen. Da vet du hva det dreier seg om og forstår hvordan folk jobber.

– Det aller viktigste rådet jeg har er at de som er i ferd med å velge utdannelse må velge noe de har lyst til og la være å velge noe fordi vennene gjør det. Du må tenke sjæl og velge sjæl. Jeg har i hvert fall ikke angra et sekund. Om jeg velger å jobbe med andre ting på sikt så har jeg et yrke å falle tilbake til hvis det blir nødvendig, det er også veldig bra, konkluderer Erik.

Av Tom Backe, 

Next article