Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » En spennende vei inn i moteverden
Karrieremuligheter

En spennende vei inn i moteverden

Praktisk studie. Første året lagde Alina denne skjorten inspirert av ishavskatedralen (t.h.). Antrekket t.v. lagde hun andre året, inspirert av Frida Kahlo. FOTO: FRANCESCO RIVETTI

— Drømmejobben min er å drive et eget merke, og kunne leve av det. Dette er noe jeg ønsker å jobbe mot sakte, men sikkert for å virkelig få det til med en nøye uttenkt plan, sier Alina Sørheim Stokkan.

Sørheim Stokkan uteksaminerte seg våren 2018, og gikk den toårige fagskoleutdanningen «Motedesigner og modellør» ved den internasjonale motefagskolen ESMOD i Oslo.

— For meg falt valget på ESMOD fordi jeg ønsket å lære mer om hele designprosessen fra start til slutt. Jeg tok først et ettårig kurs i søm og design, ble deretter lærling i kjole- og draktsyerfaget med læreplass hos THS, og tok så svennebrev i faget. Dette ga meg et godt grunnlag for studiene ved ESMOD, sier hun.

Utallige muligheter

ESMOD tilbyr i tillegg den ettårige fagskoleutdanningen «Motedesign og Modellisensmedarbeider», som var linjen Sørheim Stokkan først tok fatt på.

— I løpet av det første året fikk vi en innføring i fargelære, illustrasjon, og den kreative prosessen fra idé til ferdig produkt. Vi lærte også om grunnleggende søm-teknikker og konstruerte og sydde baseplagg, fortsetter hun.

Studentene jobbet mye med egne design i løpet av dette året og fikk opplæring i flere nyttige dataprogrammer.

— Det var obligatorisk å ha praksis i et firma det første året, og vi fikk dermed tidlig direkte innblikk i bransjen. Selv hadde jeg praksis hos Voice Norge, og lærte utrolig i løpet av uken jeg var der.

Lærerik praksis

I den toårige utdanningen Sørheim Stokkan fullførte i fjor vår, går studentene dypere inn i teknikker og programmer de lærer om det første året.

— Disse teknikkene inkluderer flattegninger, layout, bildebehandling, spesialisert konstruksjon, og modellering på byste og søm. I tillegg er det mer fokus på egen identitet, og hvordan vi skal uttrykke den i avgangskolleksjonen, sier hun.

Også i dette studiet har studentene obligatorisk praksis.

– Selv var jeg sommerintern i en måned hos MTHLVT og ledet noen prosjekter i regi av skolen. I tillegg jobbet jeg som kostymør hos Monster på programmet Datoen. ESMOD har mange kontakter i bransjen, og det ga oss muligheten til å samarbeide med disse og få erfaring, legger hun til.

Fikk jobb

Etter endt studie ønsket Sørheim Stokkan å jobbe med sportsdesign, og fikk i september en trainee-stilling i Active Brands på merket Bula.

— Det siste året på ESMOD jobbet jeg mye med sportselementer til min kolleksjon, og ble veldig fascinert. Jeg liker å jobbe med tekniske elementer og innovative løsninger, og sportsbransjen er fremtidsrettet i henhold til dette, sier hun. 

Sørheim Stokkan sier hun er fornøyd med hvordan studiene ved ESMOD er bygget opp, og er glad for at de fikk jobbe så tett opp mot bransjen som studenter. Nettopp dette forberedte henne på hva som er krevet og forventet av henne i arbeidslivet.

— Mulighetene etter studiene er så mange. Studentene kan bli designere, modellører, innkjøpere, kolleksjons- og produksjonskoordinatorer, produktutviklere, kostymører, stylister, og mønsterkonstruktører. Det er også muligheter til å ta master, og spesialisere seg innen felter som kan lede til enda flere spennende jobber, avslutter hun.

Av Katrine Andreassen

Next article