Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Elkraft – et fag i forandring
Sponset

Det er noen år siden du som elektriker kunne ta på deg stolpeskoa, klatre opp i masta, og fikse strømledningen slik at naboen igjen fikk lys og varme. Nå er elektrobransjen i voldsom utviklingen, og etterspørselen etter mer og fornybar energi bare øker. Det samme gjør jakten på kompetanse.

Norland fagskole tar opp 35 studenter i året til elkraftutdanninga. Alle må være ferdig med sin fagutdanning. Studiet er nett- og samlingsbasert, og går over tre år. Med fullført og bestått studium er du ettertraktet som leder, og har Fagskoleingeniør på visittkortet.

Mer enn vannkraft

Tradisjonelt har elkraft i Norge vært knyttet til vannkraft. Nå er det ikke nok med bare vannkraft for å forsyne det norske samfunnet med tilstrekkelig energi. Faglig ansvarlig for elkraftfaget ved Nordland fagskole, Hans Gunnar Hansen, innrømmer at det tas store tak når det gjelder kompetanseheving generelt, og faglig fordypning innenfor nye områder som skal sikre Norge nok kraft i en tid det fossile samfunnet gradvis skal utfases.

– Vi har store utfordringer på energisiden. Stadig mer elektrifiseres og kraftbehovet vil øke. Studiet dekker alle områder innen elektro, fra installasjon i bolig og industri til energiproduksjon og overføring av kraft. Samfunnet forandres raskere. Utdanningen må endres fortløpende for å kunne ruste studentene til morgendagens arbeidsliv, hvor det grønne skiftet er sentralt, forklarer Hansen.

Hans Gunnar Hansen 

Faglig ansvarlig for elkraftfaget ved Nordland Fagskole 

Tidligere kunne studenter nyte godt av sin kunnskap i mange år, kanskje et tiår. Nå tar det bare noen få år før de må fylle på med ny kompetanse. Det utfordrer fagskolen til både å gi elevene grunnleggende kunnskap om elektrofaget, samt lære de opp til å lære selv.

Krav fra EU

– Vi har strenge krav fra EU, poengterer Hansen.

– Innen 2030 skal Norges bygningsmasse redusere sitt strømforbruk med hele ti TWh sammenlignet med forbruket i 2015. Det tilsvarer kraften fra cirka ti Altakraftverk. Dette må gjøres sammen med husstander og næringsliv, i en tid forbruket øker. Kraft må hentes fra andre kilder, og det vil skape interessekonflikter.

Samhandling mellom ulike faggrupper vil bli helt avgjørende i store byggeprosjekter, og nye tekniske løsninger skal være med på å redusere både energiforbruket og utslipp av CO2. Gårsdagens og dagens samfunn er ikke bærekraftig. Produksjon og forbruk av energi må endres. Elektrobransjen vil bli sentral i denne endringsprosessen.

Kontaktet av solenergibransjen

Nordland fagskole er blitt kontaktet av solcellebransjen. Store solcelleanlegg produserer mye energi. Hvordan skal det lagres og hva med kapasitet og overføringslinjer? Store batteribanker er én løsning, noe som har ført til at skolen har etablert det første fagstudiet skreddersydd batteriindustrien.

Utdannelsen kombinerer fag innenfor elektro og byggebransjen. Ulike entrepriser skal sys sammen og dette igjen krever nye standarder i forhold til samarbeid over faggrensene.

–  Dårlige prosesser er en stor utfordring, derfor er kompetanseheving helt avgjørende når store prosjekter skal ferdigstilles. Dette mener vi Nordland fagskole kan tilby, avslutter Hansen.

Forandret livet mitt

– Fagskolen har forandret livet mitt og åpnet mange dører, forteller Niilo Nisinnen.

Niilo Nisinnen 

Tidligere student og grunnlegger av Lofoten Tekniske AS 

Han ble uteksaminert i 2019, og etablerte i 2022 Lofoten Tekniske AS. Et rådgivningsselskap rettet mot prosjektledelse, prosjektering og ITB.

– Det har vært en rivende utvikling i elektrobransjen fra da jeg var ferdig med fagskolen. Dagens byggeprosjekter er ofte svært kompliserte, enten det er tekniske lovkrav, krav til dokumentasjon eller kompleksitet. Vi gjør blant annet kartlegging av internkontroll på eksisterende anlegg slik at byggeier ivaretar nødvendige lovkrav. Å henge med på dette hadde ikke gått uten å ha med seg en solid ballast fra fagskolen, forteller Nisinnen.

Elkraft

Elkraftfaget omfatter hele energikjeden, fra produksjon og fordeling til forbruk. Tradisjonelt har elkraft vært knyttet til vannkraft, men i dag er nye energikilder og energibærere også aktuelle. Elkraftfaget er svært aktuelt inn mot det grønne skiftet, og er et fag i sterk utvikling.

Studiet er nett- og samlingsbasert og går over tre år. Arbeidsmengden tilsvarer et toårig fulltidsstudium. 

Av Pål Mørk

Next article