Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Det er lov å ta feil og det er lov å ombestemme seg
Karrieremuligheter

Det er lov å ta feil og det er lov å ombestemme seg

Foto: Privat

Leo Ajkic forteller at det var rene tilfeldigheter som gjorde at han ble programleder. Nesten 18 år etter første programlederjobb kan han se tilbake på en fantastisk karriere som også er preget av mye alvor.

– Stedet jeg kommer fra ble kalt Skyggesiden siden det faktisk ligger i skyggen. Der var det ekte mangfold på godt og vondt. Navnet passer også godt siden dette var et sted med folk som sliter psykisk, narkomane, folk med andre legninger, minstepensjonister og innvandrere. Jeg er vokst opp med åpne russcener fra Nygårdsparken i Bergen med underdogs som også befant seg på skyggesiden. Altså ekte mangfold. Å være norsk handler liksom å være god, stå på ski, ha hytte og å gjøre en masse dyre familieting som mange ikke kjenner seg igjen i. Derfor ville jeg lage ting som gjør at de føler mer tilhørighet og føler seg mer norske, selv om de kanskje skiller seg litt ut, de også, forteller Leo.

Fellesnevneren for mange av programmene som Leo har laget handler om temaer som er viktige for samfunnet enten det handler om utenforskap, problemer eller utfordringer. Men det aller viktigste for Leo er at han kan lage programmer hvor temaene virkelig interesserer ham:

– Da kan jeg stille spørsmål om ting jeg virkelig lurer på. Bestandig er ikke folk helt enige heller, og det er bra, for hvis folk er uenige og innholdet splitter folk litt, så kan det hende det blir bra TV av det, smiler han.

Leo og de farlige

Leo erfarer at kriminalitet og psykisk helse ofte henger nøye sammen, han tror ikke like mye på at det dreier seg om ren ondskap, men at handlingsmønstre kommer fra et sted.

– Jeg tror det handler om miljøet de kommer fra, og måten de har blitt formet på. Dessuten skjer det ting med folk, ting som gjør at de kanskje gjør saker de egentlig ikke vil. Eller at de har kommet til et nivå der det ikke spiller så stor rolle hva du gjør lenger, der du ikke kjenner deg som en del av fellesskapet. I mange tilfeller har jo folk bedt om hjelp, men ikke fått det heller. Jeg vil skape debatt og få øynene opp hos folk og få folk til å snakke om disse tingene, men jeg sitter ikke på løsningene.

En rekke priser

Det var langt fra noen selvfølge at «Leo og de farlige» skulle bli noen suksess, siden det å lage en TV-serie om forvaring egentlig er ganske sært, men den ble det. I oktober mottok Leo Ajkic Mental Helses Åpenhetspris for serien, og dermed føyer disse programmene seg inn i en lang rekke prisbelønte serier som Leo har vært programleder for:

– Slikt motiverer meg veldig. Samtidig skaper det muligheter for å skape nye ting med nye og viktige temaer. En pris er også et stempel på at vi har laget noe som treffer og som oppfattes som viktig. En bekreftelse på at jeg jobber med bra konsepter som folk vil se, fortsetter han.

Tilfeldigheter skapte karrieren

Leo startet på en universitetsutdannelse, men fikk prøve seg som programleder. Først i Bergens Tidenes TV-kanal, deretter i TV2. Etter noen år, da han skjønte at dette kunne komme til å gå bra, satset han alt og flyttet til Oslo siden det ga ham flere muligheter.

– Mange ender opp med å jobbe med helt andre ting enn det de har utdannet seg til. Jeg kjenner folk med tunge utdanninger, folk som kunne jobbet på laboratorier i hvite frakker, men ikke gjør det fordi de har funnet andre ting de liker bedre. Tipset mitt er derfor at du finner noe du liker å drive med, en jobb der du tenker at «her vil jeg være lenge, eller her vil jeg vokse og utvikle meg.»

– Men husk også at det er lov å ta feil og at det er lov å ombestemme seg, avslutter han.

Leo Ajkic

– Født 21. november 1983 i Bosnia
– Flyktet med familien som 8-åring, først til Tyskland, og kom til Norge som 10-11 åring
– Påbegynt universitetsutdannelse med emnene akademisk skriving, examen philosophicum og sosialantropologi ved Universitetet i Bergen
– Programlederkarrieren startet i Bergens Tidenes TV-kanal (BTV) i 2006. Han har siden både jobbet for TV2 og NRK med flere ulike prosjekter
– Aktuell med «Leo og de farlige» på NRK hvor han møter innsatte som soner forvaringsdommer.

Next article