Skip to main content
Home » Karriere i yrkesfag » Yrkesfag er helt essensielt innen både olje og nye hav- og energinæringer
Karriere i yrkesfag

Yrkesfag er helt essensielt innen både olje og nye hav- og energinæringer

Foto: Unsplash

På oppdrag fra Offshore Norge har NORCE nylig gjennomført tredje utgave av en større kartlegging av alle offshoreansatte på norsk sokkel, dvs. alle som jobber mot faste eller flyttbare petroleumsinstallasjoner. Sjøfolk innen petroleumsvirksomheten er ikke omfattet av undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at 74 prosent av de 25 000 offshorearbeiderne på norsk sokkel har fagbrev fra offentlig fagutdanning: 57 prosent har fagbrev som høyeste utdannelse og 17 prosent har fagbrev med tilleggsutdannelse fra høyere yrkesfaglig utdanning (‘tekniske fagskoler’). De som verken har fagbrev eller høyere utdanning er generelt eldre og forskerne forventer at det framover primært blir rekruttert personell med minst fagbrev.

Anbefaler fagbrev

Det er ingen tilfeldighet at fagbrevandelen er så høy. Petroleumsnæringen har nemlig egne retningslinjer som anbefaler fagbrev som grunnkompetanse, i tillegg til ulike sikkerhetskurs, som normalt leveres av private kursleverandører.

De fire største fagbrevene på norsk sokkel er Kjemiprosess, Industrimekaniker, Elektriker og Boreoperatør. Dette er således kompetanse som ikke bare kan brukes i petroleumsnæringen.

– Den norske fagutdanningen er en gratis utdanning med kvalifikasjoner som anerkjennes på tvers av næringer, sier Atle Blomgren, Seniorforsker i NORCE.

Store behov

Med dagens aktivitetsnivå på sokkelen må rundt 3 000 offshoreansatte erstattes som følge av at ansatte går av med pensjon. Og hoveddelen av disse 3 000 vil være ansatte med fagbrev. Det er spesielt store behov for å erstatte aldersavgang innen kjemiprosess- og elektrikerfagene.

Aldersavgang har næringen måttet forholde seg til over lengre tid, men nå er det også andre utfordringer.

– Ungdom virker noe redde for å gå inn i denne næringen, men vi har behov for dem i lang tid fremover, sier Atle Blomgren, seniorforsker i NORCE og en av forfatterne bak rapporten.

– Det som kanskje kan være utfordrende for næringen i dag, er hvordan næringen blir oppfattet, og i hvilken grad arbeidstakere har kunnskap om de langsiktige behovene for offshoreansatte, sier Øystein Fjelldal, seniorforsker i NORCE og en av forfatterne bak rapporten.

Havvind-kompetanse

I dag er en offshoreansatt så å si synonymt med en oljeansatt, men dette er i ferd med å endre seg. Det er i dag vindteknikere i arbeid på Equinors havvindprosjekt Hywind Tampen og det er prosessoperatører som jobber med karbonlagring på CCS-prosjektet Northern Lights.

Og flere vindteknikere skal det bli når det blir fart i utbyggingen av havvind på norsk sokkel. Først ut blir nok GoliatVind i Barentshavet og så kommer Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord i Nordsjøen. Når det blir fart på CCS, vil det også her bli behov for flere offshoreansatte.

– For å installere og drifte 30 GW havvind i Norge vil vi ha behov for å utdanne mer enn 5 000 vindteknikere med yrkesfaglig bakgrunn. Og mange av våre naboland har enda større behov, sier Frank Emil Moen, daglig leder i EnergyInnovation og styreleder i Nasjonalt kompetansesenter for havvind.

Øystein Fjelldal

Seniorforsker NORCE

Atle Blomgren

Seniorforsker NORCE og prosjektleder ImpactWind

Tekst: Atle Blomgren og Øystein Fjelldal

Next article