Ole-Jakob Oksum, 25, tviler ikke et sekund når du spør: Han er akkurat der han vil være.
Oksum er ansatt som prosjektingeniør for manganlegeringsprodusenten Eramet Norway ved smelteverket i Porsgrunn, og her får han jobbe med akkurat det han liker best: Kunstig intelligens, programmering, teknologi og automasjon.
– Eramet jobber med industri 4.0. Det handler om kunstig intelligens, droner og prediktivt vedlikehold, så da jeg ble tilbudt jobb her, satt jeg der med et svært glis! Digital transformasjon er fremtidsrettet: Her snakker vi implementering av ny teknologi og innovasjon i prosessene våre for å øke sikkerheten, gjøre dem mer lønnsomme og enda mer miljøvennlige, sier Oksum.
Industrimaster fra USN
Oksum fullførte sin Master of Science i Industrial IT and Automation ved Universitetet i Sørøst Norge (USN) i juni 2022.
– Jeg tok en industrimaster, det vil si en kombinasjon av skole og jobb. Det var veldig hardt, men absolutt verdt det. Og jeg fikk fast jobb etter at jeg var ferdig. Jeg er veldig fornøyd, sier Oksum.
At Oksum skulle ende opp hos Eramet Norway er ikke helt tilfeldig. Han traff på en ansatt i et familieselskap, og han kjenner en som jobber i kontrollrommet.
– Metallurgi er veldig spennende. Og for meg som er historienerd er det jo ekstra spennende å se hva vi kan gjøre i dag. Tenk på stakkaren som fant ut av jern: Han måtte jo sitte der og blåse på det i tolv timer! Og vi må faktisk helt til den industrielle revolusjonen før noen fant ut hvordan de skulle smelte manganmalm, sier Oksum.
Bruk av kunstig intelligens
Oksum skrev sin masteroppgave om hvordan tappeoperasjonen ved en av smelteovnene i Porsgrunn kunne forbedres som følge av maskinlæring basert på informasjonen fra et infrarødt kamera montert over tappehullet.
– Kameraet gav oss informasjon om tappeoperasjonene, om hvordan metallet renner ut av ovnen og temperaturen gjennom hele tappeprosessen. Og så benyttet vi kunstig intelligens for å forstå bildegjenkjenningen. Dette gav oss informasjon om koks, flamming via tappehullet, metall- og slaggoverflate. Dette her er kjempespennende. Jeg har alltid vært opptatt av kunstig intelligens, så at jeg får mulighet til å jobbe med dette er fantastisk, sier Oksum entusiastisk.
Det beste av to verdener
Oksum stortrives på jobb. Det at jobben er veldig variert, er en av de tingene han liker aller best.
– Det å være prosjektingeniør er det beste av to verdener: Arbeid på kontor, men også litt hands-on ved å være ute på verket. Som prosjektingeniør kan man jobbe med nesten alt, og det er kjempespennende. Og så kan man jobbe med miljøprosjekter også. Man tilegner seg annerledes kunnskap. Her er det ikke repetitivt, for jeg er jo ute i fabrikken også, sier Oksum.
Selv om arbeidet er forskjellig i metoder, så handler mye av det om helse, miljø og sikkerhet.
– Det vi jobber med for fremtiden er ‘no-man-on-the-floor’, det vil si fjerne folk fra tappeområdet. Vi ser blant annet på automatisk tapping slik at vi får mekanisk åpning og staking av ovn. Hensikten er at man skal kunne styre alt fra avstand i tappebua. Dette er mye sikrere for operatørene. Vi ønsker å fjerne alle folk fra områdene som er forbundet med høyere risiko, forklarer Oksum.
– Dette er en veldig god bedrift å jobbe for, og den har god ledelse. Her får du muligheter til å utvikle deg innen jobben, og du kan stige i gradene. Det finnes også muligheter for å søke deg til andre funksjoner eller lokasjoner. Jeg er veldig fornøyd, avslutter Oksum.