Det er mantraet til Senab Eikeland, Norges ledende leverandør av møbler og utstyr til norske arbeidsplasser. I fjor kom 10 prosent av selskapets inntekter fra klimavennlig aktivitet, i år er målet 20 prosent.
Du tenker kanskje ikke over det til vanlig, men det har skjedd store skifter i måten arbeidsplasser utformes på når det kommer til møbler og interiør. Før trengte hver arbeidsplass større plass på grunn av lagringsbehov for papirer og dokumenter. I dag er arbeidsflatene mindre med kanskje bare et lite skap til oppbevaring. Et annet skifte kom i forbindelse med pandemien. Da var det mange som trodde at det skulle bli mye mer hjemmekontor. Men nå merker innredningsbransjen at investeringene som gjøres i attraktive arbeidsmiljøer øker:
– Du kan gjøre mye hjemmefra og på Teams, men problemet er at du går glipp av mye dynamikk når det kommer til informasjonsutveksling. Dette ser arbeidsgiverne og derfor skaper de nå i større grad miljøer på jobb som gjør at folk får lyst til å være der. Det betyr arbeidsplasser som fremstår innbydende, interessante og motiverende med sosiale soner, spill og muligheter for avslapping. Mye har skjedd på bare de fem siste årene, men nå er vi på vei inn i enda et skifte, og det dreier seg om sirkulær økonomi, forklarer Bjarte Bergsagel som er administrerende direktør i Senab Eikeland.
Bjarte Bergsagel
Administrerende direktør i Senab Eikeland
Sirkulær tilnærming
Med en omfattende portefølje på over 500 000 artikler fra 600 produsenter, har Senab Eikeland tatt store skritt mot bærekraft. De evaluerer leverandører for arbeidsmiljø, teknisk kvalitet, men kanskje viktigst av alt – bærekraft.
– Vår tilnærming har endret seg betydelig. Vi fokuserer ikke bare på å skape inspirerende og funksjonelt interiør, men også på å redusere klimaavtrykket fra møblene våre. Bærekraftfokuset er enormt viktig for oss. Derfor ser vi på alt fra materialvalg til effektive logistikkløsninger for gjenbruk og ombruk av møbler, understreker Bergsagel.
Egentlig er møbler en klimaversting som inneholder tekstiler, plast, skum, metaller, tre og en andre rekke råvarer. Derfor er det å kjøpe møbler som ikke varer lenge, men representerer en bruk- og kastmentalitet, rett og slett politisk ukorrekt og fullstendig uaktuelt i et globalt bærekraftperspektiv.
– Hvis noen vil ha møblering til et kontor med 50 arbeidsplasser uten å øke sitt klimaavtrykk, så kan vi levere det ved å finne det vi trenger i bruktmarkedet, fra bedrifter som ikke trenger disse møblene lenger. Samtidig må ikke arbeidsplasser hvor man velger ombruk bli noe dårligere enn om man hadde valgt nye møbler, for innredningen skal fortsatt gi inspirasjon, kvalitet, riktig funksjon, skape trivsel og bedre effektiviteten, fortsetter han.
FAKTA
Velkommen til Norges største møbelleverandør. Trenger du hjelp med fornyelse av arbeidsplassen? La oss ta jobben, så du kan gjøre din.
Bærekraft satt i system
I Senab Eikeland etablerer de nå store portaler og huber for brukte møbler og innredningsdetaljer. De har hatt en hub med flere tusen kvadratmeter på Vestlandet en stund, og nettopp også etablert en ny hub i Vestfold. Til disse hubene henter de brukte møbler ute hos kundene, tar dem inn, kategoriserer dem i ulike kvaliteter og vedlikeholder dem.
– For de aller dårligste møblene har vi inngått avtale med en produsent som plukker delene fra hverandre og bygger nye møbler av dem. Deretter fotograferes de og settes inn i et system som gjør at vi kan planlegge bruken av dem og selge dem videre.
En slik måte å tenke på krever en annen tilnærming siden det ofte vil være knapphet på samme type møbler. Det finnes kanskje bare 40 stoler av en viss type. Da må kundene i større grad akseptere variasjon i innredningen sin.
– På dette området er det enorme miljøgevinster å hente hvis vi bare tar kloke beslutninger og jobber smart. Det forstår kundene våre. Til tross for at vi i mye større grad enn før ombruker møbler opprettholder vi fortsatt både trivsel og funksjon, det vi innfører som et tredje element er meningsfullhet, avslutter Bergsagel.
Senab Eikeland AS
Vi tror på kraften i et godt arbeidsmiljø. En arbeidsplass der folk trives, og hvor produktiviteten naturlig følger. Omgivelser som inspirerer, motiverer, og tar vare på de ansattes helse.
Av Tom Backe