Skip to main content
Home » Edtech » «Jeg bare tulla» – om barns sikkerhet på nett
nettvett

«Jeg bare tulla» – om barns sikkerhet på nett

Jente med mobiltelefon
Jente med mobiltelefon
Foto: Unsplash

Nettmobbing skjer ofte anonymt, og kan være vanskelig for lærere og foreldre å oppdage. Barn og unge forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør, og en handling som er ment for gøy, kan få fatale utløp. Dersom foreldre og ansatte på skoler får mer kunnskap og nyttige verktøy, kan de bli mer oppmerksomme og være med på å forebygge uheldig adferd på nett.

Medieundersøkelsen Barn og Medier fra medietilsynet 2018, viser at 27 prosent av barn og unge i alderen 9-18 år har sendt bilder eller videoer av andre på nett, uten at de har sagt ja. 18 prosent av barn og unge fra 13-18 år har i løpet av siste året fått seksuelle kommentarer på nett som de har opplevd som sårende. Som et initiativ for forebygging av nettmobbing, tok Telenor Norge initiativ til Bruk Hue antimobbeprogram. Sammen med Røde Kors samtaletilbud, Kors på halsen, har Bruk Hue laget et digitalt verktøy til bruk for skoler. Nelli Kongshaug, faglig rådgiver i Bruk Hue og leder i Kors på halsen/Røde Kors, forteller om satsningen.

– Bruk Hue er et digitalt verktøy som er gratis og tilgjengelig for alle skoler. Det er et interaktivt undervisningsopplegg for lærere på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Her følger brukeren en historie, og tar noen valg for karakterene som påvirker utfallet. Det er realistisk utformet og gir elevene mulighet til å få belyst de ulike synspunktene og reflektere over de sammen med læreren.

Foto: Bruk Hue

Forebyggende arbeid er viktigst

Konsekvensen av nettmobbing, deling av bilder uten samtykke, kan få emosjonelle, men også juridiske konsekvenser. Ana Brodtkorb, prosjektleder for Bruk Hue og leder for Samfunnsansvar og bærekraft, forteller at det viktigste vi kan gjøre er forebyggende arbeid.

– Med Bruk Hue håper vi å kunne motivere barn og unge til å ta riktige valg. Vi har siden 2009 reist rundt og snakket med over 370.000 barn mellom 10-15 år, foreldre og lærere, og vi ønsker å nå flere, sier hun.

avatar

Ana Brodtkorb

Prosjektleder for Bruk Hue og leder for Samfunnsansvar og bærekraft

– Voksne kjenner ikke alltid arenaene hvor ungdommen er, men vi må vise at vi er interessert. Vi vet fra tidligere undersøkelser at unge snakker mest med vennene og foreldre sine om vanskelige ting de opplever på nett, men skolen må også sette dette på agendaen. Det som skjer på nett vil påvirke klassemiljø, trivsel og prestasjon. Det er viktig at lærere tør å snakke med elevene om de ulike utfordringene unge opplever på nett, supplerer Nelli Kongshaug.

Tenk en gang ekstra

28 prosent av barn og unge i alderen 9-18 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil, viser undersøkelsen fra Medietilsynet. Tilsammen har 38 prosent vært utsatt for utestenging eller å ikke få delta på internett, spill eller mobil. Kongshaug forteller at noen av utfordringene i dag er at de unge deler nakenbilder uten å tenke over de langsiktige konsekvensene.

– Vi ser at det kan få alvorlige utfall når de unge deler nakenbilder. Mange føler seg presset og forstår ikke at bildene alltid vil være på nett. Gjennom opplegget til Bruk Hue, kan barn og unge lettere forstå hva som skjer. Tenk en ekstra gang før du poster eller deler bilder. Selv om du sender til kjæresten, så kan det bli slutt en gang, og da vil du ikke at de bildene skal dukke opp igjen. Det er også viktig å lære at det kan ha en bra slutt selv om du skulle ha en slik opplevelse. Livet går videre, avslutter hun.

avatar

Nelli Kongshaug

Faglig rådgiver i Bruk Hue og leder i Kors på halsen, Røde Kors

Bruk Hue lanserer også program for foreldre til høsten.

Av Cathrine Naglestad

Next article