Skip to main content
Home » Arbeidsliv » Ti gode råd til større overskudd etter en lang dag foran skjermen
Sponset

Mange opplever arbeidsrelaterte lidelser som følge av mange timers arbeid foran datamaskinen hver dag. Flere virksomheter tilbyr sunnhetsforsikringer og fysioterapibehandlinger – men endrer man ikke sine arbeidsrutiner, kan ubehag vedvare.

Begrepet «musearm» omfatter flere lidelser som kan oppstå i forbindelse med gjentagende bevegelser, overstrekninger, vibrasjoner, trykkpåvirkninger, stillesittende arbeid eller ubekvemme arbeidsstillinger.

De gjentagende belastningene av muskler, leddbånd, sener og nerver dekker over mange forskjellige tilstander i skulderen, armen, håndleddet og hånden. Når du arbeider med en normal datamus, holder du underarmen og håndledd i en stilling som ikke er normal.

Justering av hvordan du arbeider, samt variasjon mellom forskjellige muser kan i noen grad minimere ubehaget ved musearm. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å forbedre din arbeidsstilling, og dermed redusere ubehaget eller unngå det totalt. Blant annet er det meget viktig å ha riktig utstyr. Disse rådene kan hjelpe for en sunnere og mer effektiv arbeidsstilling.

1. Musen

Du bør forsøke å holde håndleddet ditt i en nøytral posisjon. Det kan du gjøre med en sentrert mus. Med en sentrert mus som for eksempel RollerMouse fra Contour unngår du å bevege armen for langt til høyre slik at den havner utenfor det gode arbeidsområdet. Du kan skifte mellom høyre og venstre hånd, hvilket gir større variasjon i ditt arbeid.

Har du stor variasjon i din arbeidsstilling, kan det med fordel betale seg å overveie å supplere med Unimouse som med sine bevegelige ledd kan justeres og tilpasses i løpet av dagen, så den hele tiden passer din arbeidsstilling – uansett om det er stående eller sittende.

2. Tastatur

Mange standardtastaturer er for brede, noe som gjør at man sitter med armene vinklet ut. Tastaturet bør være lavt og kompakt. Med tastatursnarveier kan du skape variasjon i det daglige arbeidet ved å skifte mellom tastatur og mus.

3. Stolen

Sørg for at stolen er innstilt etter din kropp. Sitt med begge føtter i gulvet med en vinkel på omtrent 90 til 100 grader i knærne. Deretter innstiller du i rygg- og armstøtte slik at de støtter og avlaster optimalt. Armstøtterne skal støtte armene uten at du løfter skuldrene, og det skal være tilstrekkelig plass for å komme tett på skrivebordet ditt.

4. Skrivebordet

Det skal være enkelt å innstille høyden slik at du kan veksle mellom å stå og sitte. Når du står foran skrivebordet skal du kunne holde albuen i en vinkel på omtrent 90 grader, og slappe av i skuldrene. Bordet skal stå i en posisjon som gjør at dagslyset fra vinduet kommer inn fra siden. Stå aldri med et vindu rett foran deg eller rett bak deg.

5. Skjermen

Skjermen skal være vinklet litt vekk fra deg og stå på 70 centimeters avstand. Skjermens øvre kant skal være i lik høyde med øynene dine.

6. Belysning

Belysningen må ikke blende og skal være justerbar, i tillegg til å kunne tilpasses individuelt. Refleksjoner eller gjenskjær på skjermen, samt dårlig belysning ved arbeidsstasjonen, øker risikoen for muskelspenninger og synsforstyrrelser. En enkel metode å teste om lyskilden er plassert forskjært, er å plassere noe blankt eller et lite speil på skrivebordet. Hvis du kan se refleksjoner i overflaten, er belysningen feilplassert.

7. Bærbar datamaskin

Hvis du bruker en bærbar datamaskin i stedet for en stasjonær datamaskin i lengre tid av gangen, bør du supplere med både eksternt tastatur og ekstern mus.

8. Tilpass arbeidsstasjonen

Uansett om du har din egen arbeidsstasjon eller sitter i et aktivitetsbasert arbeidsmiljø, er du nødt til å tilpasse din egen stasjon. Sørg for at dine armer blir avlastet godt, at stolen er innstilt for å gi optimal støtte, og at bordet har riktig høyde. Det er spesielt viktig om dere er flere som bruker samme arbeidsstasjon.

9. Arbeid innenfor det gode arbeidsområdet

Det gode arbeidsområdet er det som er innenfor hendenes rekkevidde når du har albuene plassert langs siden. Når du er nødt til å strekke deg etter noe, ender du i det ytre arbeidsområdet hvor redskaper eller annet du bruker sjeldent er plassert.

10. Variasjon og bevegelse i hverdagen

Variasjon er viktig. Reis deg opp, hold et gående eller stående møte, skift stol, sett deg et annet sted, gå av på et tidligere busstopp, plassér printeren og kaffemaskinen litt lengre vekk. Det er med andre ord mange måter å skape variasjon i hverdagen.

Av Bjørg Norman Væhrens

Next article