Ifølge Kristin Imenes ved Universitetet i Sørøst-Norge, utdannes det altfor få ingeniører i Norge i dag. – Næringslivet skriker etter ingeniører, sier hun.
– Norge trenger flere ingeniører, vår region også. Det er mange teknologibedrifter her i Vestfold, så behovet er stort, sier Kristin Imenes. Hun er instituttnestleder ved Institutt for mikrosystemer ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Kristin Imenes
Instituttnestleder ved Institutt for mikrosystemer ved Universitetet i Sørøst-Norge
USN er et av studiestedene i Norge som tilbyr ingeniørutdanning. Det som skiller dette universitetet fra de andre, er at de blant annet har et eget institutt som jobber med og tilbyr ingeniør- og masterutdanning innen mikroteknologi og sensorsystemer.
– Vi har også utdanninger innen maskin, elektro og data her, så hos oss kan du ta en ingeniørutdanning og bygge videre til en master, sier Imenes.
Tett samarbeid med industrien
USN har et tett samarbeid med teknologibedriftene i regionen. Det gjør det lettere å ha samarbeidsprosjekter, og dermed gjøre overgangen til arbeidslivet enklere.
– Vi har mange forskningsprosjekter med industrien rundt her, blant annet med Kongsberg Gruppen, Vingmed, Safran og Memscap, sier Imenes.
I løpet av studiet har studentene mulighet til å ta praksisperiode i en bedrift. Universitetet har også et program som heter næringsbachelor hvor studentene kombinerer jobb og studier i siste del av sin ingeniørutdanning, og på masternivå tilbyr de 3-årig industrimasterløp der studentene jobber 50 prosent og studerer 50 prosent.
Nytt og spennende masterprogram
Fra høsten 2025 starter USN opp et nytt masterprogram innen sensorsystemer og innovasjon. Programmet, som er utviklet i samarbeid med industrien, går i dybden på sensorer og sensorsystemer. Her skal studentene lære å utvikle smarte sensorer og integrere dem med elektronikk og datamaskiner som kan samhandle med omgivelsene.
– Masterprogrammet har to spennende retninger; Sensorteknologi og Biosensorteknologi, forteller Imenes.
Sensorteknologi fokuserer på mikrosensorer som måler temperatur, trykk, lys, bevegelse, lyd, og mer. Disse sensorene er en del av hverdagen vår, fra mobiltelefoner til medisinteknisk utstyr og havbunnskartlegging. Biosensorteknologi handler om sensorer som måler kjemiske eller biologiske markører. Tenk deg å analysere DNA i blodprøver, oppdage miljøgifter i drikkevann eller identifisere bakterier i mat.
Vanessa Skrede, industrimasterstudent hos Zimmer & Peacock AS, er overbevist om at kunnskap om sensorteknologi er viktig for å finne gode løsninger for fremtidens samfunn og miljø. Sindre Søpstad, leder for forskning og utvikling i bedriften, understreker at utvikling av sensorer er krevende, og derfor trengs spesialister.
– Denne masteren gir deg kompetansen som etterspørres i en raskt voksende bransje, legger Søpstad til.
Master i sensorsystemer og innovasjon
Utforsk fremtidens muligheter med smarte sensorsystemer! Lær å designe og integrere avanserte sensorteknologier. Bli med og utvikle innovative løsninger for virkelighetens utfordringer innen helse, hav og miljø.
Innovasjon
Ingeniører er problemløsere som jobber med å skape og designe innovative løsninger for en verden i endring. De kan gjøre alt fra å lage mikrobrikker i medisinsk utstyr til å planlegge store broer, sikre rent vann i springen eller programmere teknologien som vi omgir oss med hver dag. Fellesnevneren er at de løser tekniske utfordringer og bidrar til å forme fremtiden med sine kreative løsninger.
Innovasjon vil være en rød tråd gjennom det nye masterprogrammet. Over flere semestre skal studentene gå gjennom prosessen fra idé til et ferdig produkt eller teknologisk løsning.
– Her skal studentene lære om både tekniske og forretningsmessige sider av innovasjon, og ikke minst få være kreative med teknologi. De skal bruke sensorer og sette sammen til systemer som løser spesifikke oppgaver. Det innebærer både programmering, modellering og kommunikasjon med omgivelsene, sier Imenes.
Fortsatt er det mulig å søke på masterprogrammet, samt bachelor ingeniørprogrammene. Søknadsfristen er 15. April. Skrede, som fullfører sine studier denne våren, er veldig fornøyd med sitt valg.
– På USN blir du sett og hørt av foreleserne, og du kommer tett på arbeidslivet i løpet av studiet, avslutter Skrede.
Bli ingeniør – Få en spennende jobb med høy lønn
Ingeniørene er problemløsere og jobber med å skape og designe innovative løsninger for en verden i endring.