Skip to main content
Home » Fremtidens utdanning og karriere » Snart kommer Norges første droneingeniører
droneingeniør

Snart kommer Norges første droneingeniører

Drone
Drone
Foto: Unsplash

Til våren er landets aller første droneingeniører ferdig utdannet. Bruk av sivile droner har eksplodert de siste årene, og det er et spennende jobbmarked årets studenter kan navigere i.

Mathias Haukås er en av 13 elever som er ferdig med bacheloren sin i droneteknologi ved Universitetet i Tromsø til våren.

– Dette er et veldig nyskapende og fremtidsrettet studie. Vi som går her, har ingen tidligere kull å se til når det kommer til arbeidsplasser, så dette blir veldig spennende, sier Mathias.

Han har alltid visst at han skulle bli ingeniør. Men at det skulle bli innen droneteknologi, var ikke like opplagt.

– Jeg har alltid likt matte og realfag, så ingeniørstudier har vært en veldig naturlig vei for meg å gå. Hvorfor det ble droneteknologi, er litt tilfeldig. Da jeg så etter studier, hørtes det interessant ut, så jeg hoppet på, sier han.

Droneverdenen er stor

De som studerer droneteknologi, har mange muligheter når de skal ut i jobbmarkedet. Man kan bli både dronepilot og ingeniør.

– Droneverdenen begynner å bli ganske stor, og det finnes allerede flere dronebedrifter i Norge, sier Mathias og legger til at droner brukes til så mye mer enn til bare å ta bilder og video.

– Man kan feste mange forskjellige typer sensorer på droner. Man bruker for eksempel droner til miljøovervåking av isen i Arktis. Noen kommuner bruker droner for landmåling, og noen firmaer utfører inspeksjon av strømnettet ved hjelp av droner. Man bruker droner til inspeksjon av oljerigger, og man kan detektere oljeutslipp med IR-kamera, sier Mathias.

Kystvakten bruker droner for blant annet å måle utslipp fra skip.

– Da flyr man en drone midt i eksosen over skorsteinen til skipet og måler utslippene til skipet mens det er i fart, sier Mathias.

Mathias Haukås har alltid visst at han skulle bli ingeniør, men at det skulle bli innen droneteknologi, var ikke like opplagt.
Foto: Brynjar Aune Andersen

Kan også ta videreutdanning

Mathias fløy ikke drone før han begynte på studiet, men nå kaller han seg selv miljøpåvirket.

– I dag har jeg tre droner som jeg flyr med. Det er viktig å holde evnen til å fly manuelt ved like, slik at det sitter i fingrene. Fingerspissfølelsen er ferskvare, man blir fort litt «rusten». Og skal man bruke dronen til å ta video, er det viktig at man kan fly glatt og fint, hvis ikke går videoen i rykk og napp.

Mathias har ennå ikke bestemt seg for hva han vil jobbe med når han er ferdig utdannet til våren. Annet enn at han, kanskje ikke veldig overraskende, vil jobbe med droner.

– Hvordan, vet jeg ikke. Jeg er åpen for det meste. Men jeg vil være en del ute, og ikke bare sitte inne på kontor. Det er viktig for meg. Kanskje tar jeg videreutdanning, for eksempel innen landmåling, sier han.

Spennende med teknologi

Og til alle unge der ute som sitter og lurer på hva dere skal bli når dere blir store, her er Mathias’ tips:

– Ikke heng deg opp i tittel, men finn ut hvilken type arbeidsdag som er ideell for deg. Hva har du lyst til å gjøre på jobben? Det viktigste er å trives. Og så er det lurt å velge en utdannelse der det er mulighet for jobb etterpå, sier han og legger til at teknologi er et veldig interessant felt.

– Det går fort fremover, og det skjer mye spennende. Dermed er mulighetene også mange, sier han.

Av Marte Frimand

Next article