Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Norges første fagskoleutdanning for morgendagens brann- og redningspersonell
Sponset

Ved Brann- og redningsskolen i Tjeldsund utdannes nå fremtidens brann- og redningspersonell gjennom en toårig fagskoleutdanning. Her får studentene møte alt fra krevende redningsoppdrag til forebyggende arbeid, noe som skaper allsidige fagfolk for fremtidens beredskap.

I moderne brann- og redningstjeneste kreves det mer enn bare slokkekompetanse. Et bredt spekter av utfordringer møter dagens brann- og redningspersonell, og den nye fagskoleutdanningen møter dette behovet.

Praktisk læring i fokus

– Vi bruker mye tid på praktiske øvelser, der vi får prøve og feile under kyndig veiledning, forteller Milene Myhre Oddenes (22), som er en av de første studentene ved skolen.

– Med bakgrunn fra jusstudier var jeg veldig spent på om jeg ville klare den praktiske delen av utdanningen, men heldigvis har det gått veldig fint til nå. Lærerne lar oss hoppe ut i det og prøve selv. Det er sånn vi lærer best. Alt fra røykdykking til trafikkulykker handler om å finne sin egen måte å løse oppgavene på, sier hun videre.

Studiet er lagt opp med en kombinasjon mellom teoretisk undervisning og praktisk opplæring. Det første semesteret er ukene tematisk inndelt med alt fra førstehjelp til redningsteknikk.

– I forrige uke hadde vi innledende opplæring i røykdykking hvor vi fikk føle på hvordan det er å gå inn i en bygning full av røyk uten noe sikt. Det var en meget spesiell opplevelse, sier Milene.

Fra fagbrev til førsterespons

Studentene kommer med ulik bakgrunn, noe som beriker læringsmiljøet. Skolen tar inn studenter med både fagbrev og studieforberedende utdanning, noe som skaper en spennende kombinasjon av praktisk og teoretisk erfaring.

– Jeg har bakgrunn som tømrer, og den erfaringen er uvurderlig når vi skal vurdere bygningskonstruksjoner i en nødsituasjon, forteller Mats Johannes Paulsen Nilsen (27). Også han begynte på skolen høsten 24.

– Vi ser at ulik yrkesbakgrunn styrker beredskapen. Når et lag består av folk med forskjellig fagbakgrunn, står vi sterkere i møte med komplekse utfordringer, utdyper han.

Brann- og redningsskolen

– Toårig fagskoleutdanning i brann, redning og samfunnssikkerhet
– Opptakskravene finner du på hjemmesiden
– Kvalifiserer til jobb som: Brannkonstabel i beredskap, Forebyggende personell og Operatør ved 110-sentral
– Søknad via Samordna opptak. Søknadsfrist 1. mars.

Ler mer på brsk.no/fagskoleutdanning.
Opptakskrav: brsk.no/fagskoleutdanning/opptakskrav.

Bred kompetanse åpner flere dører

Utdanningen kvalifiserer ikke bare til jobb som brannkonstabel.

– Vi lærer også om forebyggende arbeid og får praksis ved 110-sentralen. Dette gir oss flere muligheter når vi kommer ut i arbeidslivet, forklarer Milene, og Mats sier seg helt enig:

– Det at vi utdannes bredt gjør oss bedre rustet til å forstå hele beredskapskjeden. Enten vi ender opp som brannkonstabler, forebyggende personell eller på 110-sentralen, så forstår vi helheten bedre, sier han.

Et sterkt studiemiljø

Historiens 20 første studenter startet på fagskoleutdanningen i januar 2024. I august kom 80 nye studenter fordelt på fire klasser, og det har utviklet seg et unikt studiemiljø ved skolen.

– Vi bor sammen, spiser sammen og trener sammen. Det skaper et sterkt samhold på tvers av klassene, forteller Milene, som er en av de fire kvinnelige studentene i kullet.

Milene mener det er viktig å få flere kvinner inn på fagskoleutdanningen.

– Vi møter mennesker på deres verste dag, og da er det en styrke å ha team som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet. Kvinner kan bidra med andre perspektiver og egenskaper som er verdifulle i krisesituasjoner, enten det gjelder kommunikasjon med skadde eller teknisk problemløsning.

– Her er det rom for alle som vil bidra. Vi ser at ulik bakgrunn, erfaring og perspektiver gjør oss til et sterkere team. Det handler ikke om fysisk styrke alene, men om evnen til å jobbe sammen og finne løsninger i krevende situasjoner, avslutter hun.

Brann- og redningsskolen

Sammen skal vi bidra til at landets brann- og redningsvesen har mot til å tørre, og kunnskap til å handle, når det virkelig gjelder.

Next article