Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Skreddersydd utdanning for fremtidens arbeidsmarked
Sponset

Med unike utdanningstilbud og tett samarbeid med næringslivet, skaper Fagskolen i Nord karrieremuligheter som møter morgendagens kompetansebehov. Fra verdens første fjernstyrte prosessanlegg for studenter til Norges eneste havnedriftsutdanning, står innovasjon og arbeidslivsrelevans i fokus.

Med 815 studenter og avdelinger i Harstad, Skjervøy og Tromsø, og studentsamlinger i Hammerfest og Kirkenes, tilbyr fagskolen en rekke spesialiserte utdanninger. Flere av disse er unike i nasjonal sammenheng.

– Vi skal være den foretrukne utdanningsinstitusjonen innen høyere yrkesfaglig utdanning hvor våre studenter skal kunne tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæring, sier rektor Harry Arne Haugen ved Fagskolen i Nord.

Harry Arne Haugen 

Rektor Fagskolen i Nord 

Tett på næringslivets behov

Ifølge NHOs kompetansebarometer er det stort behov for fagskoleutdannede. Hele 68 prosent av bedriftene rapporterer at de trenger denne kompetansen.

– Vi er for eksempel den eneste fagskolen i Norge som utdanner kandidater kvalifisert for sertifisering som internasjonal sveisingeniør. Dette er en kompetanse som er høyt verdsatt i industrien, forteller Haugen.

Fagskolen tilbyr også unike spesialiseringer innen arktisk bygningsvern, der studentene lærer å vedlikeholde bygninger oppført etter samiske, kvenske og norske byggeskikker.

Innenfor det maritime feltet utdanner skolen både dekks- og maskinoffiserer, mens helsefagutdanningene inkluderer spesialisering innen eldreomsorg og psykisk helse.

Fra høsten 2025 utvides tilbudet ytterligere når fagskolen starter Norges første utdanning innen drift av havner.

– Harstad og Oslo Havn er en av våre sterkeste samarbeidspartnere i utviklingen av dette tilbudet. Det viser at vår kompetanse er etterspurt i hele landet, kan rektor Haugen fortelle.

– Vi skreddersyr utdanningene i tett dialog med næringslivet. For eksempel har vi samarbeid med alle oppdrettsaktørene i Troms og Finnmark, samt store bedrifter som Equinor, forklarer Haugen videre.

FAGSKOLEN I NORD 

– Norges nordligste fagskole med avdelinger i Harstad, Skjervøy og Tromsø, og samlinger i Hammerfest og Kirkenes.
– 815 studenter og 93 ansatte
– Tilbyr 24 ulike studieprogram innen tekniske fag, maritime fag, marine fag, helsefag og industrielle fag
– Søknad via Samordna opptak

Les mer på fagskoleninord.no

En utdanning for alle

Mange av dem som søker inntak ved Fagskolen i Nord kommer med solid yrkeserfaring i ryggsekken. De kjenner prosessene i næringslivet veldig godt, og har derfor et annet utgangspunkt for å lære seg det faglige enn en som kommer rett fra allmennfag, sier rektoren.

Assisterende rektor (Prorektor) Astrid Sebulonsen understreker at skolen legger stor vekt på å gjøre utdanningene tilgjengelige for alle.

– Vi har en policy som går på at når studentene møter opp på campus, skal de lære noe vi ikke kan gi dem over nett. Dette gjør det mulig å kombinere studier med jobb og familieliv.

Astrid Sebulonsen 

Prorektor Fagskolen i Nord 

Og ifølge både rektor og prorektor blir behovet for å møte fysisk opp på skolen bare mindre og mindre nå når den teknologiske utviklingen er kommet så langt.

Fremtidens læringsarena

På Skjervøy er fagskolen nemlig i ferd med å ferdigstille et spennende prosjekt; muligens verdens første fjernstyrte prosessanlegg for studenter.

– Studentene kan sitte hjemme og styre anlegget via nettet, med kamera som viser hva som faktisk skjer. Dette er samme type teknologi som brukes i moderne industri når elevene kommer ut i næringslivet, sier prorektor Sebulonsen.

Utdanning som gir resultater

Fagskolens unike posisjon bekreftes også av at stadig flere med høyere utdanning søker seg hit.

– Vi har studenter med både bachelor, master og til og med doktorgrad som kommer til oss for å få den operative kompetansen næringslivet trenger. På sveiseteknologiutdanningen i Harstad har vi for eksempel en student med doktorgrad, forteller rektor Haugen.

Sebulonsen påpeker at også det lave sykefraværet blant ansatte bidrar til kvaliteten på utdanningen.

– Når vi har avdelinger med null sykefravær over tre år, og et gjennomsnitt på 0,2 prosent, forteller det mye om arbeidsmiljøet. Dette smitter over på studentenes læring og trivsel, sier hun avslutningsvis.

Fagskolen i Nord – for deg som vil videre i livet!

Vil du utdanne deg innen tekniske fag eller helsefag? Er du i jobb og ønsker mer kompetanse? Ta en yrkesrettet fagskoleutdanning ved Fagskolen i Nord! 

Next article