Tar du høyere utdanning innen skogfag, inviteres du inn i en fremtidsrettet næring med trygge og spennende arbeidsplasser over hele landet. Riktig forvaltning av skogen er avgjørende for et bærekraftig og klimanøytralt samfunn. Bli med å forme fremtiden: Velg Skog!
Skognæringen er mye mer enn skogsarbeiderne i synlighetsklær! Med høyere utdanning innen skogfag kan du jobbe med administrasjon av skogeiendommer og planlegge hogst, planting, ungskogpleie og andre viktige tiltak i skogen. Du kan jobbe med å ivareta biologisk mangfold og sikre viktige leveområder for skogens mange arter av dyr og planter. Du kan planlegge og godkjenne bygging av skogsbilveier. Målet er å sikre trygg utkjøring av tømmer og samtidig ivareta viktige friluftslivsinteresser for befolkningen. Du kan jobbe med offentlig forvaltning og bidra til at lover og regler etterleves, eller du kan jobbe med økonomiske analyser, utdanning, rådgiving, forskning og politikk.
– Valgmulighetene er mange, og skogforvaltningen trenger et bredt spekter av folk med ulike interesser og kunnskapsområder. Felles for mange av oss som jobber med skog er at vi ønsker å jobbe tett på naturen, er glade i friluftsliv, og synes det er interessant å jobbe både med konkret produksjon og med forvaltning av natur. Noe av det jeg setter høyest, er muligheten til å styre arbeidsdagen selv og det at jobben er så variert. Jeg får jobbe både på kontor og ute i skogen. Den kombinasjonen passer meg perfekt, sier Christer Sandum, som er skogsjef i Fritzøe Skoger.
Christer Sandum
Skogsjef i Fritzøe Skoger og ønsker at flere skal få øynene opp for mulighetene høyere utdanning innen skogfag gir
Han har ansvar for å planlegge hogst, følge opp entreprenørenes arbeid og gjøre avtaler med tømmerkjøperne. Han jobber også mye med miljøsertifisering, og holder oversikt over den store skogeiendommen som strekker seg fra Larvik til Kongsberg.
Velg Skog
VELG SKOG jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for skognæringen.
Sikker jobb og gode fremtidsutsikter
Sandum jobber også med rekruttering, og mener skogbransjen har en viktig fordel med at det er lett å få relevant jobb etter endt utdanning.
– Miljø og bærekraft vektlegges mer og mer, og skogen er en viktig del av det grønne skiftet. Det gir oppgangstider for bransjen, med stigende tømmerpriser og økt etterspørsel etter skogens produkter. Det gir større rom for forskning og utviklingsarbeid som skal drive næringen videre. For å nå viktige målsetninger, har vi et stort behov for flere flinke folk med riktig kompetanse, ikke minst innen teknologi, IT og kartverktøyet GIS. Vi kan tilby trygge arbeidsplasser og interessante arbeidsoppgaver. Det er mange som blir i skognæringen helt til de pensjoneres, sier han.
Teknologi, IT og GIS
Bente Husby jobber som salgs- og prosjektleder for Allskog. Hun jobber med å lage skogbruksplaner for skogeierne, og bruker teknologiske hjelpemidler i arbeidet hver eneste dag.
– Med dagens raske utvikling, blir teknisk innsikt og interesse for GIS stadig viktigere. Vi bruker flyfoto, laser og GPS for å taksere skog og kartlegge de ulike bestandene. Som næring utfordres vi stadig på miljøspørsmål, og miljøregistreringer er en viktig del av skogbruksplanleggingen. Vi gjør biologiske kartlegginger for å sikre at viktige livsmiljøer for sårbare arter ivaretas. Alt vi gjør registreres i et GIS-system og inngår i de digitale skogbruksplanene, forteller hun.
Godt arbeidsmiljø
Både Sandum og Husby skryter av arbeidsmiljøet og forteller om folk i alle aldre, av begge kjønn og med ulike nasjonaliteter.
– Dette er en kjempeartig næring å jobbe i. Jeg liker litt tempo, og setter pris på et godt samarbeid med både kollegaer og skogeiere, sier Husby.
Plass til flere
– Vi er avhengige av rekruttering for å møte de utfordringer og krav som fremtiden bringer. Vil du jobbe med skog er utdanning i skogfag en god start, oppfordrer Sandum.
Fra høsten 2025 kan du søke bachelor i skogfag tre steder i landet. Du kan studere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, Universitetet i Innlandet (INN), studiested Evenstad, og nå også ved Nord universitet i Steinkjer. Opptakskravet til bachelor er generell studiekompetanse og du trenger ingen forhåndskunnskaper om skog.
Ønsker du å studere videre etter den treårige bacheloren, kan du ta Master i skogfag på heltid på NMBU i Ås, eller Master i bærekraftig skogforvaltning på deltid ved Universitetet i Innlandet, studiested Evenstad.
Det er et stort behov for skogkandidater, både på bachelor og på masternivå. Høyere utdanning i skogfag gir gode muligheter for spennende jobber over hele landet.
Bli med å forme fremtiden: Velg skog!
Jobbene i skogsektoren
Tekst: Tun Byrå