Aslak Vik Sørvik (25) og Aslak Bjordal (25) valgte å studere informatikk ved Universitet i Tromsø. Allerede før de er ferdig utdannet har begge sikret seg drømmejobber.
Navnebrødrene Aslak og Aslak som går femteåret på UiT er helt enige i at informatikkstudiet åpner en rekke muligheter:
– Det er nesten bare kreativiteten din som bestemmer hva du kan gjøre etter denne utdanningen, sier Aslak Bjordal. Han har allerede fått jobb som utvikler i Kongsberggruppen og skal starte å jobbe der når han er ferdig med studiene.
Aslak Vik Sørvik er også fornøyd, han fikk jobb som utvikler i DnB for et år siden, men jobber litt der allerede, på deltid.
– Når jeg er ferdig med studiene ved UiT skal jeg begynne på et internt opplæringsprogram i DnB og da blir jeg systemarkitekt i løpet av tre år, smiler han.
En praktisk og utfordrende utdanning
Informatikkstudiet kan tas som et treårig bachelorstudium og bygges på med ytterligere to år for å få mastergrad. En annen mulighet er å velge hele det femårige studiet, da får man en integrert master og samtidig også tittel som sivilingeniør. Det er dette studieløpet som Aslak og Aslak har valgt.
Studiet i informatikk ved UiT skiller seg ut gjennom sin oppbygning. Programmet starter fundamentalt med innføring i programmering og bygger deretter gradvis på med avanserte temaer hvor de blant annet lærer om algoritmer, datastrukturer og operativsystemer.
– De to første årene er de mest utfordrende, med mye nytt å lære og forstå, men når du har kommet deg gjennom dem, har du verktøyene du trenger for å klare resten, sier Aslak Vik Sørvik.
Aslak Bjordal påpeker den praktiske tilnærmingen, der studentene får løse obligatoriske oppgaver i hvert fag, ofte individuelt, men også i grupper, noe som gir verdifull erfaring i teamarbeid og problemløsning.
– Vi lærer jo å lage ting, så hvis jeg ser for meg noe IT-relatert, kan jeg faktisk lage det selv. Det er utrolig gøy, sier han entusiastisk.
Dette hands-on-perspektivet er tydelig i studiets tredje år, hvor studentene i grupper utvikler en komplett applikasjon som fungerer i en nettleser – et realistisk prosjekt som gir relevant erfaring til arbeidslivet.
Les mer om linjeforeningene
Studentmiljøet og faglige arrangementer
Studentmiljøet på informatikk ved UiT er både inkluderende og aktivt. Linjeforeningen Tromsøstudentenes Dataforening er drivkraften. Foreningen gir muligheter til å arrangere det studentene selv ønsker. Blant annet har foreningen en møteplass der studentene får sjansen til å møte nye potensielle arbeidsgivere hver uke. I tillegg arrangeres det sosiale sammenkomster som julebord, halloween-fester og Super Smash-turneringer.
Faglige arrangementer som foredrag og workshoper er også en del av tilbudet. Da får gjerne studentene litt annen kunnskap enn på studiene, men kunnskap som allikevel er relatert til faget. Bjordal forteller at han for eksempel har bygget sitt eget tastatur på et slikt arrangement.
Ved UiT finnes det også en annen forening, nemlig JeNTe-fak, som er et studiemiljø opprettet for å inkludere og støtte kvinnelige og ikke-binære studenter ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Ved UiT finnes det også en annen forening, nemlig JeNTe-fak, som er et studiemiljø opprettet for å inkludere og støtte kvinnelige og ikke-binære studenter ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
En trygg investering i fremtiden
Begge studentene ser tydelige fordeler med informatikk som utdanningsvalg.
– Vi som studerer på UiT blir veldig godt forberedt på arbeidslivet. Noe av årsaken er at vi skriver så mye kode og lærer det så godt at når vi kommer i jobb så har vi allerede masse praktisk erfaring som andre studenter ikke har, sier Aslak Vik Sørvik.
I tillegg til studiene trives Aslak og Aslak godt med å bo i Tromsø, en by som både byr på kultur, uteliv, natur og friluftsliv. Aslak Vik Sørvik som egentlig kommer fra Molde avslutter:
– Det er masse hyggelige folk her og de er lette å komme i kontakt med. Derfor er Tromsø en utrolig trivelig by både å bo og studere i.
Hvorfor skal du velge UiT Norges arktiske universitet?
Populære og unike studier, en rekke utvekslingsmuligheter, et inkluderende studentmiljø, kort vei til storslått natur og kulturopplevelser – det er noe av det som gjør UiT til et godt sted å være student.