Oscar Aaslund Hovin og Julie Berg Wisløff jobber med alvorlig syke barn og ungdom. Hver dag får de brynet seg og brukt kompetansen sin i et fag som er i stor utvikling. En utvikling som bare kommer til å gå raskere og raskere i årene fremover.
– De siste årene har legevitenskapen hatt en voldsom utvikling. Flere av dem som før ikke overlevde eller endte opp med å måtte bo på sykehusenes intensivavdelinger, både lever lenger og kan bo og leve gode liv ute i kommunene, sier Oscar.
Han arbeider som helsefagarbeider i en hjemmesykepleietjeneste for barn og unge med alvorlig sykdom i Trondheim kommune. Der jobber han i et team med andre helsefagarbeidere, sykepleiere, vernepleiere og ergoterapeut.
– Jeg trives veldig godt i jobben min. For mange av barna vi er hos, er vår tjeneste en forutsetning for at de kan bo hjemme hos familien sin. Det er fint å få være med å kunne bidra til dette, sier Oscar.
Ser barnet bak diagnosen
Mange av barna Oscar jobber med, har utfordringene sine gjennom hele livet, men noen trenger hjelp i en kortere periode. Det kan for eksempel være etter en operasjon, eller ved behov for ekstra pustestøtte på natten etter utskrivelse fra et lengre sykehusopphold. Ofte trenger barna hjelp fra helsepersonell store deler av døgnet.
– Jeg har alltid trivdes godt med å jobbe med mennesker, og jeg liker å bidra til at folk har det bra og at de kan leve gode liv, på tross av utfordringer, sier Oscar.
Han syns det er spesielt interessant og lærerikt å jobbe med mennesker i ulike livssituasjoner.
– Jeg kan ikke gjøre barnet friskt, men jeg kan bidra til at livet blir best mulig. Å se barnet bak diagnosen er en stor del av min arbeidshverdag. Mye er mulig med god tilrettelegging, sier han, og legger til:
– Det handler ikke om antall dager i livet. For oss handler det mye om å fylle dagene med gode ting. Vi skal dø til slutt alle sammen, men alle andre dager skal vi leve. Det er en ære å kunne bidra til det.
Nattevakt på avlastningsbolig
Julie Berg Wisløff jobber også som helsefagarbeider i helse- og avlastningstjenesten for barn og unge i Trondheim kommune. Mens Oscar jobber hjemme hos barna, jobber Julie på Gartneriet avlastningsbolig.
– Noen er hos oss noen dager i uka, mens andre er her halvparten av tiden. Det handler om hva pasienten og foreldrene ønsker selv, og hvilke tilbud de kan få av helseteamet hjemme, sier Julie.
Julie Berg Wisløff
Helsefagarbeider i helse- og avlastningstjenesten for barn og unge i Trondheim kommune
Julie jobber som nattevakt, og forteller at ingen natt er lik. Det er varierte arbeidsoppgaver og stadig nye utfordringer som dukker opp.
– Noen pasienter sover hele natten, og jeg trenger bare gå innom dem et par ganger og kanskje snu litt på dem. Andre har større hjelpebehov, og noen må også ha fastvakt inne hos seg hele natten. Mange av barna har utfordringer med respirasjon og mage og tarm, mens andre har epilepsi eller multihandicap, sier hun.
Yrkesfag gir alle muligheter
Julie har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker. Hun er nok litt arvelig belastet, siden moren hennes også jobber i helsefeltet.
– I tillegg var jeg rimelig lei skole etter ungdomsskolen, og ville gjerne gå noe som hadde mer yrkesrettede fag og mer praksis, sier hun.
Etter tolv år som helsearbeider, vurderer hun nå å bygge på fagbrevet sitt med mer utdannelse.
– Det er det som er så fint med yrkesfag, man har alle muligheter og kan bygge på hvis man vil det senere. Men det er alltid godt å ha et fagbrev i bunn.
– Og så er det spesielt fint med helsefag, siden man nærmest er sikret jobb. Behovet for helsearbeidere kommer til å øke fremover, og det er et yrke man ikke kan erstatte med roboter. Vi har alltid behov for hender.