Skip to main content
Home » Karriere i yrkesfag » Livet på skinner
Sponset

Tonje planlegger å skifte karriere midt i livet. Nå utdanner hun seg på nettet til å bli lokfører på Norsk fagskole for lokomotivførere.

Tog er en god og miljøvennlig måte å frakte både gods og passasjerer. Og jernbane er et viktig satsingsområde innenfor det grønne skiftet. Behovet for mer effektive løsninger, økt kapasitet og kortere reisevei krever kvalifiserte fagfolk. Solide lokførere er ryggraden i en velfungerende jernbane.

Tonje valgte å bli lokfører

Student på den nettbaserte studievarianten, Tonje Strand fra Kristiansand, har fagbrev som yrkessjåfør, bestått meget godt, og pleide å kjøre turbuss over hele Europa.

– Jeg har alltid hatt interesse for tog, og visste at fagbrevet kvalifiserte til Lokførerskolen, forteller Tonje.

– Men det tok noen år før jeg fant en studievariant som passet meg. Med fire barn og bonusbarn var det vanskelig å måtte studere i Oslo.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli lokfører, helt fra jeg var liten, sier Tonje.

Tonje i skolens togsimulator. Foto: Schaathun

Nettbasert med samlinger

Fra 2024 tilbyr Lokførerskolen en studievariant der teorien foregår på nettet og ved selvstudier. Studentene må også delta på samlinger på skolen der de blant annet kjører i togsimulator og bruker VR-simulator, og er på befaringer på ulike jernbaneområder.

Omtrent halve studiet består av praksis, der studenten kjører i turnus med en erfaren og dyktig kjørelærer.

– Utsikten fra førerrommet er helt magisk, forteller Tonje.

Krevende og interessant utdanning

– Å studere igjen var tøffere enn jeg hadde trodd, sier Tonje.

– Jeg var mange år i arbeidslivet, og nå er det helt andre rammer. Heldigvis jobber vi tett sammen i grupper digitalt, og det virker motiverende. Og faglærerne er kjempebra, det er et veldig bra opplegg fra skolens side. Nå er det opp til meg om jeg klarer å tilegne meg den kunnskapen og de ferdighetene jeg trenger, forteller Tonje med et smil.

Kort utdanning til god utsikt og bra lønn

Lokførerskolen tilbyr landets eneste lokomotivførerutdanning. Fagskolen er statlig eid, og ligger under Jernbanedirektoratet. Alt du trenger for å søke er å ha bestått videregående opplæring med teknisk fagbrev eller studiekvalifisering med ekstra matte, samt å bestå helsetester. Etter ett år på stedbundet utdanning eller halvannet på nettbasert, kan du få en utfordrende, trygg og meningsfull jobb med fantastisk utsikt og bra lønn.

– Jeg gleder meg veldig til å kjøre tog – da vil livet mitt gå mer på skinner, ler Tonje fra hjemmekontoret.

Lokførerskolen – den beste utsikten

Next article