– Jeg hadde aldri trodd det var mulig å utdanne seg til og jobbe som scenetekniker, sier Linda Sophie B. Johnsen. Hun er en del av det første kullet som studerer scenetekniske fag ved Fagskolen Oslo. Drømmen er å kunne reise rundt som teknikker med et band på turné.
Johnsen (25) studerte egentlig økonomi, da hun begynte som frivillig scenearbeider på studentsamfunnet.
– Det var så gøy! Plutselig ble økonomi veldig tørt og kjedelig, sier hun.
Etter å ha tatt en bachelor i musikkteater ble Johnsen virkelig bitt av sceneteknikk-basillen. Da hun begynte på studiet i høst, hadde hun allerede jobbet halvannet år som frilans lystekniker.
– Jeg har en del erfaring med sceneteknikk generelt, men jeg lærer likevel mye nytt, og jeg får konkretisert kompetansen min og får det ned på papiret, sier hun.
Linda Sophie B. Johnsen
Studerer scenetekniske fag ved Fagskolen Oslo
Mye praksis
På Fagskolen Oslo lærer hun hele prosessen rundt scene, fra lyd, lys og bilde til strøm, vektbelastning og sikkerhet. Undervisningen er nettbasert med samlinger på Teams, samt tre fysiske samlinger i halvåret.
– Vi har også mye praksis. Da er vi utplassert i selskaper i vårt nærområde. Studentene er spredt over hele landet, så det er fint at vi får jobbe i nærheten av der vi bor, sier Johnsen, som har praksis i et utleieselskap.
– Jeg syns det er en veldig spennende måte å jobbe på og jeg får oppleve mye forskjellig. En dag er vi på teateret, en annen dag er vi i Oslo Spektrum. Nylig var jeg med og rigget for P3 Gull på et forlatt kjøpesenter, sier hun.
Yrkesfag er mye mer en elektro og bygg
Johnsen syns en av Fagskolen Oslos store fordeler er at det er så mange forskjellige studieretninger på en og samme plass.
– Yrkesfag har tidligere blitt sett på som en mannsdominert studie, men yrkesfag er så mye mer enn byggeteknikk og elektro. På Fagskolen Oslo er alle studieretningene blandet, og det er et stort mangfold, sier hun.
Drømmer om turnélivet
Når Johnsen er ferdig med utdannelsen, drømmer hun om å få reise på turné med et band.
– Hadde jeg fått til det, hadde det vært helt fantastisk. Men jeg trives også veldig godt med å jobbe med lys i et utleieselskap, sier hun.
Velkommen til Fagskolen Oslo
Fagskolen Oslo tilbyr korte, yrkesrettede utdanninger på høyere nivå som utvikles i samarbeid med nærings- og arbeidsliv.
Brenner for barn med særskilte behov
Selma Elisabeth Solvang Cordt-Hansen (22) studerer også ved Fagskolen Oslo. Hun har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider fra før, og ønsket å fordype seg i barn med behov for særskilt rettledning. Nå går hun andre året, og er ferdig utdannet til sommeren.
– Jeg har alltid brent litt ekstra for de barna som har det tøffere enn andre. Før jeg begynte på Fagskolen, jobbet jeg på en spesialskole med barn med Downs- og Aspergers syndrom, sier hun.
Selma Elisabeth Solvang Cordt-Hansen
Studerer Helse og oppvekst ved fagskolen Oslo
Trives som bare det
Cordt-Hansen forteller at hun trives veldig godt på skolen. Hun har faktisk aldri trivdes så godt på noen annen skole tidligere.
– Vi har én fast lærer hele tiden. Da blir jeg veldig godt kjent med henne, og hun blir kjent med meg og hvordan jeg lærer best, sier hun.
– Og så er det godt miljø på skolen. De ansatte er flinke til å se alle elevene, og legge til rette så vi blir godt kjent. Det syns jeg er viktig, legger hun til.
Fagskolen Oslo
• Tilbyr korte, yrkesrettede utdanninger på høyere nivå som utvikles i samarbeid med nærings- og arbeidsliv.
• Utdanningen bygger på fag-/ svennebrev, autorisasjon eller på grunnlag av realkompetanse.
Fagskolen Oslo har følgende utdanninger:
– Bygg, anlegg, KEM og FDV
– Elektrofag
– Helsefag
– Informasjonsmodellering (BIM)
– Ledelsesfag
– Oppvekstfag
– Scenetekniske fag
Av Marte Frimand