Hvert år deltar tusenvis av jenter fra hele landet på Girl Tech Fest for å lære om teknologi og koding. Vi ble med på Oslo-arrangementet på Teknisk Museum.
– Jeg synes det er veldig gøy her, spesielt fordi vi får være med og programmere og se hvordan det blir, smiler Hennie mens venninna Ishaal nikker enig.
– Det at vi får gjort dette i praksis er veldig fint. Vi får opp øynene for hvordan de som jobber med IT har det i hverdagen, legger Ishaal til.
Begge går i 5. klasse på Korsvoll skole og er, sammen med 200 andre jenter fra samme trinn, til stede under Girl Tech Fest denne formiddagen på Teknisk Museum, cirka 10 minutters busstur fra Oslo sentrum.
Fremmer kreativiteten
– Nå koder vi inn på denne Ipaden, slik at roboten Sphero skal kunne kjøre rundt denne labyrinten, sier norsk-indiske Anuradha Sridhanan. Med 20 års erfaring innen feltet, både fra Norge og hjemlandet, er Sridhanan lidenskapelig opptatt av å formidle sin kunnskap overfor den nye generasjonen.
– Tradisjonelt har programmering og koding vært dominert av menn, men å inkludere kvinner gjør at man tenker forskjellig og tilfører et bredere spekter av ideer og løsninger, noe som kan drive innovasjon fremover, forklarer Sridhanan som til daglig jobber ved Telia.
– Bevist på politisk støtte
– På kun åtte år, har vi gått fra å være 200 jenter her i Oslo, til 4 000 i hele landet fordelt på 50 byer. Det er viktig for oss å nå jenter over hele landet og det er vi godt i gang med å få til. Engasjementet rundt prosjektet er helt fantastisk, og vi sikter selvsagt mot å ha enda flere arrangementer neste år, sier Marit Wangen ved Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.
Hun beskriver denne dagen som “årets beste dag på jobben” og bemerker at besøket fra kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery blir sett på som en kraftig bekreftelse og et bevis på politisk støtte når det kommer til betydningen av mangfold i IT-sektoren.
Mangfold skaper bedre produkter
– Mangfold er ikke bare ønskelig, det er helt avgjørende for gode løsninger når vi skal utvikle ny teknologi, sier Wangen og snakker om nødvendigheten av inkludering i teknologibransjen.
– Det er viktig med en mer omfattende representasjon, som spenner over alder, etnisitet og funksjonsevne, for å nevne noen, legger hun til.
— Å ha ulike typer mennesker som jobber sammen om teknologi gjør at produktene blir bedre. Dette er fordi de forstår hva forskjellige grupper av mennesker trenger. Folk med handikap kan for eksempel ha andre behov, så hvis de som lager teknologien har variert bakgrunn, kan de lage ting som passer for alle, utdyper hun.
For 10-åringene Hennie og Ishaa har dagens arrangement på flere vis vært en øyeåpner.
– Så langt har vi lært en del og hatt det gøy. Vi kan se for oss at vi vil vurdere dette som jobb i fremtiden, smiler de.
Dette er Girl Tech fest
Arrangørene bak Girl Tech Fest er Oda nettverket, TENK nettverket, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Tiltaket retter seg mot jenter i 5.klasse. I år har Girl Tech Fest hele 50 arrangement over hele landet, som treffer over 4000 jenter – fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør. Målet med Girl Tech Fest er å øke jentenes interesse for teknologi – hvor de får delta på ulike workshops og jobbe med teknologi på egne premisser, sammen med kvinner fra teknologibransjen som samarbeidspartnere og rollemodeller.
Av Kristian Fabrizio