– Det var ikke like kult å si at jeg var snekker før, men jeg blir mer og mer stolt av valget jeg har tatt. Alle kan ikke bli akademikere og økonomer, vi trenger yrkesfolk også. Det eneste som er kjipt er at det er få av kompisene mine som er igjen i Oslo, forteller Philip Kristiansen.
23-åringen er født og oppvokst på Malmøya rett utenfor Oslo, et sted som nok rommer flere akademikere enn håndverkere. De fleste av Philips venner forsvant ut av byen etter videregående for å studere, mens han ble igjen for å ta etterutdannelse. Philip går for tiden på Fagskolen Oslo, høyere yrkesfaglig utdanning på Kuben Yrkesarena i Oslo.
Philip Kristiansen
Student ved Fagskolen Oslo
– Jeg er tømrer med fagbrev. Etter to år i lære ønsket jeg å komme meg videre. Utdannelsen gir meg muligheten til å kunne ta på meg lederstilling og prosjektlederstillinger samt få Mesterbrev. Det henger høyt, forteller han.
Fagskolen Philip går på tilbyr korte, yrkesrettede høyere utdanninger som bygger på fag/svennebrev, autorisasjon eller at du har fylt 23 år og har relevant praksis. Utdanningen tar fra ett eller to år på heltid, og gir kompetanse som kan brukes direkte i arbeidslivet.
Økende behov
Isteden for å stå ute å snekre i all slags vær, gir utdannelsen kunnskap om konstruksjonslære, bygningsteknikk, varmetapsberegning og søknadsprosesser. I tillegg er det fag som matte og fysikk. Philip liker tanken på å være prosjektleder i et stort firma eller i store prosjekter. Han har alltid vært målbevisst og visste tidlig hva han skulle bli.
– Faren min har et eget håndverkerfirma og han har vært mye av min motivasjon. Min første tanke med utdannelsen er å få bedre kunnskap på byggeplassen og erfaring innenfor ledelse. Det ville være dumt å sjefe over andre hvis jeg ikke selv vet hva det handler om, smiler han.
Gode karrieremuligheter
Det er et økende behov for kompetent arbeidskraft i byggenæringen, og ifølge en rapport fra SSB, vil det være behov for å ansette omtrent 80 000 fagpersoner frem til 2030. På Fagskolen Oslo der Philip går er det to klasser, men ingen jenter.
– Jeg ble litt overrasket over at det ikke var noen jenter i klassen da jeg begynte. Jeg vet egentlig ikke hvorfor. Antagelig vet de for lite om det. Kanskje man må starte tidligere med å fortelle om fordelene ved å gå en yrkesfaglig vei. Du er jo garantert jobb, har mange muligheter og begynner å tjene penger ved ung alder. Jeg ville utdanne meg videre for å kunne jobbe meg oppover, og ser på det som en gylden mulighet å komme meg videre etter fagbrevet. Flere burde se på mulighetene. Vi er jo en ettertraktet arbeidsgruppe, oppfordrer Philip til slutt.
Velkommen til Fagskolen Oslo
Fagskolen Oslo tilbyr korte, yrkesrettede utdanninger på høyere nivå som utvikles i samarbeid med nærings- og arbeidsliv.
Av Cathrine Naglestad