Christer Rødseth visste allerede som liten guttunge at han skulle bli kokk. Som 16-åring begynte han som oppvaskhjelp for kokkelandslaget. Senere ble han kaptein på det samme landslaget, og har både EM-, VM- og OL-medalje i kokkefag.
– Det beste med å ta restaurant- og matfag er at det finnes uendelig med muligheter etterpå. Dersom man har erfaring med å være kokk og har jobbet i restaurant, har man god, grunnleggende erfaring som man kan bruke til så mye, sier Christer Rødseth, kjøkkensjef på Vaaghals.
Han forteller at restaurantbransjen er en stor og bred bransje med plass til mange forskjellig mennesker.
– Det er kun du selv som setter begrensningene. Har du lyst til å gønne på, så bare gjør det. Det finnes restauranter med mat på alle nivåer. Finn et sted som passer for deg, der du trives. Noen vil lage pasta mens andre går for en Michelinstjerne. Eller man kan begynne i hotellbransjen. Mange som jobber der har utdanning innen mat og restaurant, sier kjøkkensjefen.
Selv planlegger han å utdanne seg videre til konditor, men det får bli senere.
– Det er noe jeg har veldig lyst til, men akkurat nå har jeg ikke tid, sier han.
Ikke la deg skremme
Etter to år på videregående restaurant- og matfag, gikk Rødseth to år i lære. Han syns overgangen fra skole til læretid var litt tøff, men han avkrefter myten om at restaurantjobbing bare er for hardhudete tøffinger uten behov for fri eller pause.
– Det var nok et tøffere miljø i bransjen før. Jeg er veldig opptatt av at mine ansatte skal jobbe de timene de skal, men ikke mer. Og de skal ha pause som alle andre. Jeg er opptatt av å ta vare på alle rundt meg, og passer på at de har det bra, sier han.
Gir gode opplevelser
Rødseth syns det beste med å jobbe i restaurantbransjen, er å gi gode opplevelser til gjestene.
– Vi ønsker å lage opplevelser for folk mens vi koser oss og har det gøy. Man skal glede seg til å komme på jobb. Jeg blir glad selv av å gi andre en god opplevelse. Sånn sett er dette det perfekte yrket for meg, sier han.
Av Marte Frimand