På Norsk Restaurantskole byttes klasserom ut med kjøkken. Her utdannes fremtidens kokker, konditorer og servitører, og skolens elever er populære lærlinger i bransjen.
Etter ungdomsskolen var Mie Høgli Lie (17) lei av skole og usikker på hva hun ville gjøre, men hun visste at hun ønsket en utdannelse.
– Det var faren min som fortalte meg om Norsk Restaurantskole, og jeg tenkte at dette måtte være den perfekte skolen for meg. Jeg fikk inntrykk av at det var en bra skole med lite teoretiske fag, sier hun.
Eneste i landet
Norsk Restaurantskole er Norges eneste friskole for Restaurant- og matfag.
Rolf E. Wenstad
Rektor og daglig leder hos Norsk restaurantskole
– Hos oss kan elevene ta VG1 Restaurant- og matfag og VG2 Kokk- og servitørfag, sier rektor og daglig leder, Rolf E. Wenstad.
Skolen har 22 elever og har i dagens lokaler satt en grense på 15 elever på hvert trinn.
– For oss er det viktig å gi tett oppfølging, og målet er å utdanne de beste kokkene og servitørene. Allerede første året er elevene utplassert i seks uker, sier han.
Gleder seg
Mie er så langt veldig fornøyd.
– Det at vi står på kjøkkenet i stedet for å sitte i et klasserom er viktig for at jeg skal trives på skolen. Jeg gleder meg til hver skoledag fordi vi alltid skal lage eller gjøre noe nytt, sier hun.
Hun liker det gode samholdet mellom elevene og samarbeidet mellom lærere og elever. Det at hun allerede har fått en relevant ekstrajobb er en stor bonus. Da kan hun tjene penger samtidig som hun lærer enda mer.
Les mer om Norsk Restaurantskole her.
Egen restaurant
Det er vanlig med to år som lærling etter VG2, men Mie har bestemt seg for å ta læretid både som kokk, konditor og servitør. Planen er å ta tre fagbrev på fire år.
– Det er helt sykt å tenke på, for det er bare ett år siden jeg vurderte å droppe ut av skolen uten noen utdannelse i det hele tatt. Etter læretiden får vi se hva livet bringer, men jeg har lyst til å reise og utforske verden. Med tiden vil jeg kanskje prøve å starte min egen restaurant eller ta over en etter min far, sier hun.
Sikret jobb
Som andre yrkesfag sliter også Restaurant- og matfag med lav status. Dette mener Wenstad er synd og ufortjent.
– Etter to år på skolen og to år i lære sitter elevene på mye kunnskap. Dette er en omfattende fagutdanning, som gir muligheter i en bransje i stadig utvikling. Utdannelsen gir en spennende, utfordrende og ikke minst gøyal jobb, det er lett å få læreplass, behovet for faglærte kokker og servitører er stort og du er sikret jobb som faglært, avslutter han.
Les mer om Norsk Restaurantskole her.
Av Katrine Andreassen