Skip to main content
Home » Fremtidens skole » Våg å gå din egen vei – bli tømrer
Sponset

Kjør på, du kommer ikke til å angre, er oppfordringen fra tømrer Katarina til jenter som vurderer å velge fagutdanning.

Katarina Solend er eneste jenta av 12 håndverkere hos Tømrermester E. Johansen som driver med rehabilitering, påbygg, nybygg og totalrenovering i Oslo og omegn.

– Gutter og jenter tenker, jobber og ser utfordringer ulikt. På denne måten utfyller vi hverandre, sier Katarina, som har jobbet i firmaet i fire år.

– Mange er redde for at det skal være fysisk tungt, men vi er i 2021 hvor mye er tilrettelagt. Tømreryrket passer for alle! Tenk så deilig å jobbe ute i sola om sommeren og få muligheten til å bruke både hode og kropp!

Les mer om tømreryrket her

Stor etterspørsel etter fagarbeidere

Tømrerfaget er tradisjonsrikt i Norge, og er det største håndverksfaget innen byggenæringen.

– Det er per i dag skrikende mangel på fagarbeidere, og ingen tvil om at det også i fremtiden vil være et stort behov for tømrere og andre håndverkere. For at bedriftene skal fortsette å være levedyktige i årene som kommer er tilgang på kvalifisert arbeidskraft enormt viktig. Da kan vi ikke rekruttere fremtidens fagarbeidere bare fra halvparten av ungdomskullene – vi må sørge for at også kvinner finner seg til rette og ser mulighetene i vår bransje, uttaler Byggmesterforbundet, bransjeforeningen for byggmesterbedrifter.

Dessverre er det fortsatt altfor få jenter som velger den type fagutdanning, noe Aleksandra Fraczyk, elev på byggfag ved Eidsvoll videregående skole kan bekrefte.

– I klassen vår er vi to jenter av 14 stykker. Jeg tror mange jenter hadde likt å gå praktisk yrkesfag hvis de hadde prøvd. Noen tittet litt rart på meg de første ukene da jeg gikk i arbeidsbukse og ikke pene klær på skolen, men det gikk seg fort til.

Aleksandra Fraczyk, elev på byggfag ved Eidsvoll videregående skole. Foto: privat

Hvilke råd har du til de som vurderer å velge denne type utdannelse?

– Har du lyst, bør du prøve! Ikke ta imot blikking fra andre fordi du går dine egne veier! Det å gå praktisk yrkesfag er veldig gøy, og du vil virkelig ikke angre hvis du velger den veien.

Les mer om Byggmesterforbundet her

Ville gjøre som de andre jentene

Katarina Solend forteller at hun alltid har likt å jobbe med hendene og at hun har vokst opp med å hjelpe til på hytta i Bergen. Siste året på videregående var hun inne på tanken om å gå yrkesfag, men hun turte ikke. Da var hun mest opptatt av å gjøre som venninnene og det å komme i klasse med noen hun kjente.

– Det løsnet litt da jeg ble eldre og flyttet til Oslo. Året før jeg flyttet var jeg spontan og var med på skipet Statsraad Lehmkuhl og seilte med de i to måneder uten å kjenne noen. Jeg er sta når jeg først har bestemt meg, smiler Katarina.

Katrina var det som betegnes som voksenlærling og var 28 år da hun startet på veien til drømmejobben. Nå er hun 34 år og kunne ikke tenke seg å gjøre noe annet.

– Det jeg liker aller best er å jobbe med treverk, trevirke, konstruksjon, der ting ikke er gitt og jeg må bruke hodet, finne løsninger, være kreativ.  Det gir meg mye, avslutter Katarina.

Fakta

Tømrere utgjør en stor og viktig yrkesgruppe som er nyttig og verdifull for samfunnet. Det er en yrkesvei som ofte leder raskt inn i en fast jobb med sikker inntekt. Det er mange varierte og kreative oppgaver, og ikke minst mye meningsfullt arbeid. En tømrerutdanning sperrer ingen muligheter, men åpner tvert imot mange dører ved at man med et svennebrev i bunn har flere valg innen videreutdanning. Påbygg til studiespesialisering, ingeniør, arkitekt og ikke minst mesterutdanning og etablering av egen byggmesterbedrift, er noen av mulighetene.

Utdannelse
Tømrerutdanningen er på fire år, og består av både teori og praksis. Det mest vanlige er å starte på Vg1 Bygg og anleggsteknikk etter grunnskolen, deretter Vg2 Tømrerfaget, og de to siste årene være ute i bedrift som lærling. Men det finnes flere alternative utdanningsløp, blant annet vekslingsmodellen, hvor man kommer raskere ut i praksis. Noen skoler tilbyr også kombinert løp hvor man oppnår både studie­kompetanse med realfag, og svennebrev i tømrerfaget i løpet av fire år.

En tømrer kan ha mange og varierte oppgaver. De viktigste er:
– bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre
– innredning av hus i tre, mur, stål eller betong
– rehabilitering og vedlikehold av bygninger
– produksjon og montering av elementer og moduler

Kort sagt: Tømreren sørger for at vi har hus å bo i og at husene som allerede finnes holdes i stand.

Les mer om utdanningen og tømreryrket på blitømrer.com.

Av Cathrine Naglestad

Next article