Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Mediebransjens stjernefabrikk
Sponset

Simon Nitsche og Emil Gukild og traff hverandre på Høgskulen i Volda. Nå er begge kjente TV-ansikter; Emil i NRK og Simon i TV2. Studiet i Volda kan de ikke få fullrost nok

Emil forteller at han ble klar over medieutdanningen i Volda gjennom en artikkel hvor det sto at Thomas Numme hadde gått der.

– Jeg hadde lyst på en like kul jobb som han hadde, så derfor ble det til at jeg søkte Volda. Jeg kom rett fra videregående, så med mine 19 år var jeg en av de aller yngste, sammen med Simon. Men det var et flott miljø og veldig bra sosialt sett, forklarer han.

I Simons tilfelle var det moren hans som hadde lest at Synnøve Svabø hadde gått der og dermed ble det dit han også søkte seg.

– Mange av vennene mine reiste til større steder, blant annet til Oslo for å studere, men jeg hadde lyst til å reise et sted hvor jeg ikke kjente noen. Der jeg kunne starte helt fra scratch, klare meg selv og være litt utenfor komfortsonen, sier Simon tankefullt.

Et praktisk studium

Det begge trekker frem som ekstra positivt er at studiet er så praktisk rettet, og at de lærte seg å bruke samme typer kameraer og redigeringssystemer som NRK og TV2 bruker.

– Vi produserte masse student-TV mens vi var der, og det er jo ganske spesielt å stå med mikrofon og kamera og skulle sende live fra kantina midt i lunsjen mens det er fullt av folk der. Det lærer du mye mer av enn av å studere medievitenskap på universitetet, smiler Simon.

– Det er jo det praktiske vi lærte som var det aller viktigste, og som vi fikk bruk for med en gang vi kom ut i jobb, skyter Emil inn, jeg har nesten aldri vist frem en eneste karakter for å få jobb. Det er arbeidsprøvene med TV-innslagene som jeg lagde mens jeg studerte i Volda som har gitt meg jobber og som er årsaken til at jeg jobber i NRK-sporten i dag, fortsetter han.

Høgskulen i Volda har utdannet flere kjente tv-fjes. Les mer om skolen og studiene de tilbyr.

Ligger langt fremme

Steinar Høydal som er førstelektor i journalistikk forteller at høgskolen alltid har ligget langt fremme rent teknologisk.

– I medieverdenen skjer det store forandringer hele tiden og utviklingen går raskt. Derfor er det helt avgjørende at ikke vi henger etter, men at vi ligger et hestehode foran. Sånn har det egentlig alltid vært i Volda. Da jeg jobbet i TV2, og fortsatt brukte videotape til opptakene, begynte høgskolen å bruke kameraer med harddisk, og det var lenge før oss. Jeg tror det er helt avgjørende at vi ligger i forkant, hvis ikke blir vi ikke attraktive nok verken for studentene eller arbeidsgivere, forklarer han.

Et eksempel er utstyret de avvikler sendinger på og radiostudioet de har bygd opp, det er nesten helt identisk med studioene som NRK bruker.

– Vi har dessuten et stort lager med utstyr som gjør at studentene våre kan booke det utstyret de trenger enten det er for å lage en reportasje, eller kanskje produsere en TV-dokumentar. Dette er profft utstyr som de kan bruke så lenge de holder på med et prosjekt der de trenger det, tilføyer Høydal.

En medieutdanning med sterk profil

Høgskolen holder tett kontakt med mediebransjen, og blant lærekreftene på skolen er det både teoretikere og praktikere fra media. De inviterer også folk fra mange medier som for eksempel TV2, NRK og VGTV til å være gjesteforelesere. I tillegg reiser de også ut med studenter og besøker ulike redaksjoner. Høgskulen i Volda er svært anerkjent og derfor stiller studenter med Volda på CV’en sterkt i konkurransen om jobbene.

– Det har gått mange kjente profiler der. Det styrker nok også profilen til skolen, sier Simon.

– Også blir det kanskje en slags kjedereaksjon. For når noen kjente personligheter har gått i Volda, så tiltrekkes andre av det også. Det var jo egentlig det som var tilfellet for begge oss, tilføyer Emil.

Noen råd til slutt

– Klin til og produser så mye som mulig. Det er det du lager av radioinnslag, TV-innslag, eller det du skriver som du vil få mest nytte av senere, sier Emil.

– Ja, det Volda tilbyr er en veldig god grunnpakke som gjør deg attraktiv for arbeidsgivere i media. Men vær klar over at bransjen er tøff. Derfor er det viktig at du tør å løfte av røret, ringer redaksjoner og forteller om deg selv, eller ber om å få komme i møter. Å være på hugget på den måten vil du helt sikkert tjene på i lengden, konkluderer Simon.

Studieretninger i Volda

* Lærarutdanning
* Medie- og journalistfag
* Administrasjon, planlegging og leiing
* Estetiske fag, kunst og musikkfag
* Helse- og sosialfag
* Historie og religion
* Idrett og friluftsliv
* Språk og litteratur

MEDIEUTDANNINGER

* Animasjon
* Journalistikk
* PR, kommunikasjon og media
* Medieproduksjon
* Master in Media Practices

For å bli student ved Høgskulen i Volda, søker du enten gjennom Samordna opptak eller skolens lokale Søknadsweb.

Mer informasjon om skolens forskjellige studieretninger finner du på:
www.hivolda.no

Av: Tom Backe, [email protected]


Åtte medieprofiler om hvorfor de valgte å studere i Volda

Noen fikk venner for livet, møtte den store kjærligheten og fikk nyttige erfaringer og kontakter i mediebransjen. Vi spurte åtte medieprofiler hva studietiden i Volda betydde for dem.

Navn: Randi Elise Midtskog og Jonathan Falk Systad
Studerte: Journalistikk med spesialisering i TV og radio fra 2012-2015 og 2014-2017
Jobber som: I Avdeling Z i VG. Vi lager journalistikk for folk under 25 på VG.no, Snapchat og appen Peil.

Hva har studietida i Volda betydd for deg? 

Randi: Jeg fikk venner for livet gjennom studietiden i Volda. I tillegg var det enkelt å komme inn i arbeidsflyten i NRK og VG med Volda-erfaringen i bunn.

Jonathan: Studietiden i Volda har hatt enormt mye å si for livet mitt, sosialt og profesjonelt. Jeg hadde neppe hatt fast jobb i VG, og flere av mine studiekamerater er i dag blant mine beste venner. Jeg ville aldri vært det foruten. 

Navn: Thomas og Annette Walther Numme
Studerte: Radiolinja 1994-96.
Jobber som: Programledere med bakgrunn i NRK, Kanal 24, Radio Norge, aktuelle med Casa Numme på TV 2

Hva har studietida i Volda betydd for deg?

Annette: Det er ingen underdrivelse at disse to årene som student i Volda er noen av de beste i mitt liv så langt. Her lærte jeg og bli glad i radioyrket som jeg har vært så heldig å få jobbe med i mange år etter dette ; både i P3 og Radio Norge , og det er vel ingen hemmelighet heller at jeg også traff min mann og store kjærlighet Thomas Numme på Det Grønne Treet etter bare noen få studiedager. 

Thomas: Visste ikke helt hva jeg kunne forvente, men jeg må si meg ganske så fornøyd med resultatet. Jeg traff hun som skulle bli kona mi, knyttet livslange vennskap og fikk en utdannelse som har ført meg fra den ene morsomme jobben til den andre. Så Volda har betydd enormt mye for meg!

Navn: Becky Bakr Abdulla
Studerte: Bachelorgrad i PR, kommunikasjon og media (august 2011 – juni 2014)
Jobber som: Medie- og kommunikasjonsspesialist for den internasjonale
humanitære organisasjonen Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council) sitt hovedkontor i Oslo.

Hva har studietida i Volda betydd for deg?

– Studietiden i Volda har betydd enormt mye for meg. Den hjalp med å åpne dørene for en internasjonal karriere i den humanitære sektoren hvor jeg har fått muligheten til å reise verden rundt og jobbe for mennesker på flukt. 

Gjennom dette arbeidet har jeg fått drive påvirkningsarbeid på alt fra BBC sine flater til utenlandske presidenter og FN-topper sine kontor. Dette hadde ikke vært mulig uten den svært verdifulle praksisperioden jeg fikk gjennom studiet som sikret meg en fot inn hos Flyktninghjelpen. 

I tillegg sitter jeg igjen med helt fantastiske minner fra studieårene i Volda, og sist, men ikke minst: bestevenner for livet!

Navn: Silje Nordnes
Studerte: Jeg gikk journalistikk fra 2008-2010
Jobber som: Journalist/programleder i NRK

Hva har studietida i Volda betydd for deg?

– Da jeg kom til Volda fikk jeg en veldig sterk følelse av å ha havnet på riktig hylle. Masse folk som var opptatt av det samme som meg, spennende og utfordrende undervisning og et lite sted som var akkurat passe stort for meg. Nå bruker jeg det jeg lærte i Volda på en daglig basis og noen av mine aller beste venner er folk jeg møtte der.

Navn: Live Nelvik
Studerte: Først noe vagt som het mediekunnskap i 1 år. Vi analyserte bla. tegnefilmen «Den lille havfruen», uten at jeg husker hvorfor. Så gikk jeg 1 år på journalistikk før jeg fikk jobb i NRK.
Jobber som: Programleder i NRK

Hva har studietida i Volda betydd for deg?

– Volda ble en jobbmessig blink for meg, ettersom jeg gjennom revyen traff min humor-tvilling, Kristine Riis. Sammen lagde vi en pilot til P3, og hele den neste sommeren spiste vi is i sola på taket av NRK og lagde radioprogrammet Drillpikene. Sukk, det var livets sommer.

Minnet av Volda står igjen som en lekegrind. Ikke for lite til at man kjeder seg, men ikke så stort at man trengte å låse døra når man dro hjemmefra. Det håper jeg forresten dere ikke har begynt med.I tillegg sitter jeg igjen med helt fantastiske minner fra studieårene i Volda, og sist, men ikke minst: bestevenner for livet!

Navn: Randi Fuglehaug
Studerte: Journalistikk (avis) 2001-2003
Jobber: Forfatter og frilansjournalist med oppdrag for Dagens Næringsliv, Dagbladet, Dag og Tid og NRK. Tidligere redaktør for Dagbladet FREDAG og stringer i New York. Skriver krim, barnebøker og sakprosa, og er programleder for podcasten Fødselspodden.

Hva har studietida i Volda betydd for deg?

– Morsomme studieår, innpass i rikspressen, mine aller beste venner og en hel haug med kontakter i medie-Norge som alle vet hva jeg snakker om når jeg snakker om Berte Kanutte. Jeg ville ikke ha vært Volda foruten.

Next article