Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Med maritim utdanning kan du redde verden
Velg fagutdanning

Med maritim utdanning kan du redde verden

Maritim næring tilbyr mange varierte jobber, fra matroser, ingeniører, bankfolk og advokater. Foto: Jan-Rune Smenes Reite

Norge har seks ganger så mye hav som land. Hvor tror du fremtidens jobber er? Matrosen Bjørn-Erling og maskinistelvene Celine og Elise synes det er gøy og inspirerende å jobbe på og med båt, og anbefaler flere å velge en maritim utdanning.  

– Det beste med å jobbe som matros i Hurtigruten er det forskjellige arbeidet vi driver med, at ingen dag er helt lik den forrige og det hyggelige arbeidsmiljøet ombord. Man gleder seg rett og slett til å reise på jobb, sier Bjørn-Erling Mikkelsen (24).

Bjørn-Erling Mikkelsen

Matros i Hurtigruten

Norske shippingfolk, norsk teknologi og norske skip finnes over hele verden. I Singapore vet folk hvor Fosnavåg er, og i USA trener sjøfolk i simulatorer produsert på Kongsberg. Maritim næring tilbyr mange varierte jobber, fra matroser, ingeniører, bankfolk og advokater. Du kan velge mellom flere veier og utdanninger for å ende opp med en maritim karriere.

Lønn under utdanning

Bjørn-Erling gikk Vg1 Teknikk og industriell produksjon (TIP) ved Aust-Lofoten videregående skole, før han tok Vg2 Maritime fag ved Vest-Lofoten videregående skole.

– Jeg jobber med noe som er praktisk rettet og spesialiserer meg innen et yrke som gjør at man blir svært attraktiv for bedrifter. Jeg fikk til og med lønn under utdanningen, som jo er et stort pluss, sier Bjørn-Erling.

– Liker å jobbe med hendene

Celine Vattøy og Elise Garte (17 og 18) går Vg2 Maritime fag motormann på Ålesund videregående skole, hvor de får øvd seg på å skru på fremtidens skipsmaskiner.

– Vi valgte å starte på motormann siden vi begge liker å jobbe med hendene, å skru og å være på sjøen, sier Celine og Elise.

Begge ønsker å bli maskinist i fremtiden, og de oppfordrer også flere jenter til å velge yrkesfag.

– Vi håper at flere jenter tør å prøve ut denne veien, selv om det er en såkalt «guttelinje». Det trengs flere jenter, sier Celine og Elise.

Elise Garte og Celine Vattøy. Foto: Privat

Maritim næring kan bidra til å løse klimakrisen

Norge har seks ganger så mye hav som land, og havet er en viktig ressurs og arbeidsplass. Det er også her Norge kan bidra til å løse klimakrisen. I dag leverer skipsfart nær 90 prosent av verdens forsyninger med under tre prosent av menneskeskapte klimagassutslipp. Norske bedrifter er i front når det gjelder å gjøre transporten enda mer miljøvennlig. Langs norskekysten har vi snart 80 ferger som er drevet av batteri.

– Skipsfarten og den maritime næring er i stadig endring og de neste tiårene vil bli en spennende reise for alle innenfor industrien. Da trenger man også nye ideer og unge talenter inn i bransjen. Med en karriere i maritim næring, både på sjø og på land, er du med på å forme fremtidens Norge og løse den globale klimautfordringen, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Hvordan velger du maritim utdanning?

  • Hvis du vil bli matros, motormann eller maskinist kan du gå Vg1 TIP og Vg2 Maritime fag.
  • Hvis du vil bli maritim elektriker kan du gå Vg1 Elektrofag og Vg2 Elenergi og ekom.
  • Du finner flere utdanninger og yrker på www.maritimkarriere.no

Av: Magnus Nystrand/Kaia Tetlie

Next article